Politiek

Femke Halsema beschuldigt Amsterdamse raadsleden van ‘leedvermaak’

26-09-2019 17:03

Burgemeester Femke Halsema. ANP REMKO DE WAAL

De reden dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet direct heeft gemeld dat het wapen – wat ze een ‘gas/alarm-revolver’  noemt – waarmee haar 15-jarige zoon afgelopen zomer werd betrapt, in de ambtswoning lag, is omdat ze het onderzoek van het Openbaar Ministerie niet wilde doorkruisen. “Het gaat namelijk om een mogelijke overtreding door mijn man, die nog door de politie moest worden gehoord”, zei ze tegen de gemeenteraad.

“Misschien hebben sommigen van u wat leedvermaak gehad. Dat mag. Maar laten we elkaar ook niet voor de gek houden. Vandaag ik, morgen u. (…) In al onze families zijn partners die eigenzinnig zijn, spelen er zaken als echtscheiding, ruzie, gedoe.”

De omschrijving van de onklaar gemaakte revolver als nepwapen zei ze te hebben gegeven omdat haar advocaat dat na het verhoor ook deed. ‘Dat heb ik overgenomen.’ “Van het bestaan daarvan weet ik sinds mijn zoon mij erover vertelde op weg naar huis na zijn aanhouding. Het had nooit in ons huis mogen liggen.”

Lees ook – Zoon Femke Halsema niet vervolgd voor verboden wapenbezit

Halsema moest zich in de gemeenteraad verantwoorden over het wapen, waarvan haar partner, filmproducent Robert Oey, in een interview opbiechtte dat het van hem was. Het betrof volgens hem een onklaar gemaakte revolver die werd gebruikt op filmsets. Dat hij een interview gaf aan NRC Handelsblad, was omdat de krant ervan wist en erover wilde publiceren. Hij wilde volgens Halsema zijn verantwoordelijkheid nemen en hun zoon ontlasten. “Hij noch ik beschouwen dit interview als geslaagd”, zei ze.

De opmerking over dat er mogelijk nog meer wapens op zolder zouden liggen, was volgens Halsema sarcastisch bedoeld. “Er lagen en liggen geen wapens op onze zolder.”

De burgemeester zei verder nog: “Ik kan u niet schetsen hoe ontwrichtend het is om als anonieme tiener zo voor de leeuwen te worden gegooid”. Aan het eind van haar betoog drukte ze de raad op het hart zaken die privé zijn binnenshuis te houden. “U mag, u moet mij elke dag scherp ondervragen, aanvallen, al mijn daden bekritiseren. Maar als mijn of uw kinderen, als onze geliefden worden geraakt door het werk dat wij doen, dan worden we weerloos.”

Lees ook – Onderzoek naar verboden wapenbezit Robert Oey nog steeds gaande

De zoon van de burgemeester werd op 15 juli gearresteerd, toen hij met een vriend op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost voor overlast zorgde. Het wapen dat hij bij zich had, zou hij hebben weggegooid toen de politie arriveerde. De kwestie kwam via De Telegraaf naar buiten. Halsema schreef daarop een brief met haar versie van het verhaal.

Eerder op de dag werd bekend dat het OM de zaak afdoet via bureau Halt en de jongen niet wordt vervolgd. Het onderzoek naar Oey loopt nog.

ANP/TPO