Binnenland

GOH! van de dag: peperdure ‘concentratiepil’ met ‘natuurlijke stoffen’ werkt helemaal niet

26-09-2019 10:13

Studenten die hopen met een speciale studiepil hun concentratievermogen te verhogen komen, zo stelt De Telegraaf, van een koude kermis thuis. Volgens deskundigen werkt het ’wondermiddel’ niet.

De vaak dure studiepil, waarvan er talloze te koop zijn bij de drogist en supermarkt, wordt steeds populairder. Na inname van een capsule zou je je urenlang goed moeten kunnen concentreren. Daarnaast zou het middel vanwege de natuurlijke stoffen een beter alternatief zijn voor middelen als ritalin of ongezonde energiedrankjes.

„Het is nooit aangetoond dat een pilletje helpt om je extra goed te kunnen concentreren. Zo een wondermiddel bestaat niet”, verwoordt Marcel Bouvy, als farmacoloog verbonden aan de Universiteit Utrecht, zijn scepsis. Ook rijzen de zorgen over de gezondheidseffecten.

Volgens het Voedingscentrum, bij monde van woordvoerster Lolkje de Vries, is het nemen van een concentratiepil zinloos. “Van cafeïne word je iets alerter, maar dat zit ook gewoon in een kop koffie. Van de andere stoffen is gewoon niet bewezen dat ze enig effect hebben op je concentratie of energiepeil.”

Anp