Politiek

VVD en ChristenUnie hekelen uitspraken Ingrid van Engelshoven over ‘seksistisch speelgoed’

26-09-2019 11:21

De opmerkingen van minister voor Emancipatie Ingrid van Engelshoven (D66) vallen niet goed bij  onder andere regeringspartijen VVD en ChristenUnie. Ze roept speelgoedfabrikanten op om rolbevestigend speelgoed in hun collectie ‘onder de loep te nemen’. De minister doet de oproep omdat ze vreest dat meisjes wordt bijgebracht dat zij niet in de wieg zijn gelegd voor bijvoorbeeld sport, spel en avontuur. En jongens op hun beurt dat bijvoorbeeld de zorg en het huishouden niets voor hen zijn.

Dag Bob de Bouwer – Minister wil dat speelgoedindustrie ‘rolbevestigend speelgoed onder de loep neemt’

Die bemoeienis van de minister is helemaal niet nodig, zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. “De minister lijkt te lijden aan totale onderschatting van vrouwen. Ze zou er wel wat meer op mogen vertrouwen dat als meisjes met een zwaard willen spelen of jongens met een pop, ze dat gewoon kunnen doen.” Haar VVD-collega Antoinette Laan is dat met haar eens. “Doe normaal”, richt ze zich tot Van Engelshoven.

De PVV schampert over de ‘daadkracht’ van de emancipatieminister op dit vlak, terwijl ze meisjesbesnijdenis en eerwraak ongemoeid zou laten. Forum voor Democratie-kopstuk Annabel Nanninga spreekt van futiliteiten en betutteling.

ANP/TPO