Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jerry Afriyie

27-09-2019 11:04

Bol 10-Daagse

Beste Jerry,

Vind jij dat je een goed voorbeeld voor je kinderen bent als je zelfs tegen rechters glashard liegt?

Ik vraag dit omdat ik gisteren op Facebook de verklaring tegenkwam die je aflegde in het hoger beroep van de blokkeerfriezen.

Die ging over al het leed dat jou werd aangedaan sinds je in Friesland op de A7 in de file had gestaan.

Kijk, dat je de impact van die file een beetje overdrijft (“De verdachten hebben willens en wetens het leven van heel veel mensen, waaronder kinderen, in gevaar gebracht”), ach, daar moet ik wel om lachen. Files zijn inderdaad levensgevaarlijk!

En dat je van die drie scheldpartijen die je sindsdien onderging maakt dat je “op sommige plekken in mijn land extra veiligheidsmaatregelen moet nemen door constante treiteringen en dreigementen aan mijn adres” vond ik ook nog wel grappig. De meeste herstelbetalingsactivisten imiteren Malcolm X, jij doet een verwend blank kakmeisje, Anne Fleur Dekker, na.

Die trucjes, ach, daar prikken je kinderen heus wel doorheen.

Maar ze zien later ook die foto van het lege plein voor de hoofdingang van het Gerechtshof in Leeuwarden.

Ze zien jou voor die hoofdingang.

Films en seriesFilms en series 
Ze zien dat die hoofdingang gewoon open was en er helemaal niemand je stond op te wachten voor een nieuwe portie ‘treiteringen’ en dreigementen.

Ze zien je er voorbij lopen.

En ze horen je later van je uit Amsterdam meegenomen briefje voorlezen: “Om hier voor u te kunnen staan om gebruik te maken van mijn spreekrecht moesten wij via de zijdeur het pand betreden en konden de daders binnenwalsen via de voordeur. Het is de omgekeerde wereld (…)”

Mensen die zich verdiept hebben in de gerechtvaardigde strijd van de zwarte Amerikaanse vrijheidsstrijders zien wat je hier deed: een Rosa Parksje. Je deed alsof je als een minderwaardige burger werd behandeld. Blanken voor in de bus, zwarten achterin de bus. Blanken door de hoofdingang, zwarten door de zij-ingang.

Alleen: het was helemaal niet wáár.

Je had het verzonnen, je had het van tevoren uitgetypt en toen je zag dat helemaal níemand je bij de hoofdingang stond op te wachten, laat staan uit te schelden of tegen te houden, liep je toch maar naar de zij-ingang omdat je niet van je script wilde afwijken.

Wij, de buitenstaanders, zagen dus een acteur die niet van zijn tekst wilde afwijken.

En je kinderen?

Die zagen dat papa een smerige leugenaar is.

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).