Politiek

Brandweercommandant Leen Schaap: Femke Halsema moest keihard lachen om negergrap

29-09-2019 22:12

In een gesprek met brandweercommandant Leen Schaap heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) een veelgemaakte negergrap binnen het korps ‘grappig’ en zelfs ‘hilarisch’ genoemd. Dat zegt Schaap die deze maand opstapt in een uitzending van het Amerikaanse radioprogramma This American Life. Dat schrijft het AD zondagavond. De bewuste grap werd gemaakt tegen niet-blanke Amsterdamse brandweerlieden. Ze werden door hun blanke collega’s steevast Ger genoemd. Niet omdat ze zo heetten, maar omdat dan de woordgrap kon worden gemaakt: ‘Nee, Ger.’ Volgens Schaap herhaalde Halsema de negergrap schaterlachend in een gesprek met de brandweercommandant.

Lees ook – Femke Halsema schuift omstreden brandweercommandant Leen Schaap aan de kant

Burgemeester Halsema ontkent tegenover de krant dat het zo gegaan is. “Burgemeester Halsema kent de grap en heeft de grap ook herhaald”, meldt een woordvoerder.

“Het is namelijk een voorbeeld van humor die voor een grappenmaker misschien onschuldig lijkt, maar die tegelijk als bijzonder kwetsend kan worden ervaren door een ander. Het is een vorm van sluimerend racisme. Dat hebben grappenmakers niet altijd door. Dus juist dit soort voorbeelden helpt bij gesprekken over de bedrijfscultuur en racisme bij de brandweer.”

Schaap werd in 2016 door toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan aangesteld. Al snel lag Schaap overhoop met een groot deel van het brandweerpersoneel omdat dat volgen hem  gedrags- en integriteitsregels aan de laars lapte.

Begin dit jaar werd bekend dat Schaap in zijn vorige functie bij de politie een ‘substantieel bedrag’ leende van de van verduistering verdachte oud-commissaris Ad Smit, zonder dat te melden. Het leverde Schaap een berisping op wegens plichtsverzuim.

Lees ook – Dossier Leen Schaap