De blijde intrede van Greta Thunberg: een modern sprookje

29-09-2019 13:06

Sandro Botticelli, La nascita di Venere.

Onlangs waren we getuige van de Blijde Intrede van Greta Thunberg in de Verenigde Staten. La Greta weigerde, naar verluidt vanuit klimaatneutrale overwegingen, om met het vliegtuig naar het land van cowboys en indianen te reizen. Aangezien de ecologische voetafdruk van het vliegverkeer sowieso al veel te groot is, besloot de Ziener uit Zweden per zeilboot naar de VS af te reizen. De dolle avonturen van de Jeanne d’Arc van het klimaat konden door fans gevolgd worden via haar Instagramaccount, alsook middels het raadplegen van de mainstream media.

De Boudica van het klimaat doorkliefde op haar eenmaster de golven van de stijgende zeespiegel. Links en rechts tuimelden – in de vorm van dolfijnen – over elkaar heen, om een glimp op te vangen van die doorluchtige koningin die hun vloeibaar huis zou redden van de ondergang. Walvissen spoten uit eerbied water de lucht in, metershoog, zoals de geisers in IJsland, als wilden ze daarmee aantonen dat ook vissen niet altijd zo gemakkelijk onder water kunnen ademhalen.

Greta stond erbij en keek ernaar: mijmerend, zich voorbereidend op het grootse werk dat haar in het overzeese continent wachtte. Haar blik ontmoette die van de dolfijnen, die knikten en kirden als om haar te zeggen: “Aldus geschiede!”
Haar blik ontmoette ook die van de walvissen, die water omhoog spoten en met hun staart in het water sloegen, als om te zeggen: “Eigenlijk zijn wij geen vissen!”

*

Massa’s aanbidders wachtten Greta op in de haven. Haar aankomst per zeilschip had wat weg van Botticelli’s De geboorte van Venus. Zij het dan dat Greta niet in een schelp maar in een sportzeilboot bestuurd door filantropen aanmeerde, alsook dat haar volwassenwordingsproces bij aankomst in de Verenigde Staten nog niet voltooid was.

Niet alleen Margaretha van Yorks Blijde Inkomst in Brugge in 1468 verbleekt bij Greta’s binnenkomst in de VS, ook ronkende namen zoals Charles Darwin, Isaac Newton en Albert Einstein verdampen in het luchtledige bij het aanschouwen en – horen van de Nostradamus uit het hoge Noorden.

Want zeg eens eerlijk, wie verdoet anno 2019 nog zijn tijd met het bijeensprokkelen van kennis, laat staan met het poneren van stellingen om die dan op basis van moeizaam vergaard bewijsmateriaal te staven? Zaten Darwin of Einstein nog uren-, ja soms zelfs weken- of maanden- of jarenlang aan hun bureau wetenschappelijke vraagstukken te ontleden, een pop-upgeleerde van het genre Greta Thunberg doet aan wetenschap in zakformaat! Leunend op de stelling dat ‘sich in der Beschränkenheid der Meister siegt’, poneert de Pipi Langkous uit de Scandinavische culturo-kringen haar zekerheden in een notendop.

*

Weet u namelijk dat Greta niet zómaar helemaal naar het continent zeilde waaraan Amerigo Vespucci’s naam werd verbonden? Neen, ze kwam, zag en overwon de Yankees met een missie! Ze zou gaan spreken op een klimaatcongres!

Klimaatcongressen zijn een type congressen die het goed doen in deze tijd. Eertijds, heel lang geleden, waren congressen waarop wetenschappelijke kwesties werden besproken, evenementen waaraan wetenschapsmensen deelnamen. Die brachten stellingen naar voren, ontwierpen hypothesen, argumenteerden, concludeerden. Maar dat is intussen allemaal passé. Tegenwoordig zijn de key-speakers op dergelijke congressen zestienjarigen die amper de kleuterschool ontgroeid zijn. Voorzien van een hoeveelheid melktanden die omgekeerd evenredig is aan hun hoeveelheid intellectuele bagage, trekken de door marketingbureau’s in gang gezette kinderen-met-een-missie, zoals Greta Thunberg, als zegevierende koninginnen de conferentiezalen aller landen binnen.

*

De boodschap die Greta tijdens haar lezingen op de wereld afstuurt is, in navolging van haar achtergrondkennis inzake wetenschappelijke quaestiones, nogal bondig.

En zo komen we terug bij Goethe’s ‘Beschränkenheid‘ en ‘Meister‘. Want met welke stelling blies die magische vlechtjesprinses nu eigenlijk alles en iedereen omver? Wel, wat dacht u van deze: “Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden!” Yep, ‘Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden!’ It is! De ‘jullie’, daarmee doelt Greta op haar ouders en de spindoctors die haar als handpop gebruiken. Haar ‘dromen’, daarmee doelt ze op die van haar ouders en de spindoctors die haar als handpop gebruiken. En de ‘loze beloften’ verwijzen naar die van haar ouders en de spindoctors die haar als handpop gebruiken. Of wacht… Neen… Hoe zit de vork nu in feite in de steel?

*

Fast forward. We schrijven 2024.

‘Nadat Greta de hand sloeg aan zichzelf’, zo blokletteren de grote mediagroepen op de covers van hun tijdschriften en kranten, ‘werden honderden moordenaars veroordeeld tot gevangenisstraffen’. Er wordt een remake gemaakt van de Neurenbergse processen, zij het dat de protagonisten ditmaal ‘klimaatontkenners’ zijn. Deze duivelse snoodaards, die het tijdens de afgelopen jaren gewaagd hadden zich vragen te stellen bij de soms ietwat pathetische wijze waarop klimaatstrijders hun gelijk trachtten te halen, zijn intussen naar de marges van de westerse maatschappijen verdreven. Daar toeven ze in het onzalige gezelschap van andere paria’s.

De marges van westerse samenlevingen worden bevolkt door mannen (witte, als het even kan, en ook van middelbare leeftijd indien mogelijk), vrouwen die geen lidkaart bezitten van het Internationaal Feministisch Collectief (anno 2024 een soort van paspoort waarmee je als vrouw toegang krijgt tot academische titels, gegeerde jobs en de school van keuze voor je kinderen), heteroseksuelen en lezers van boeken die op de index van de overheid staan.

Omdat paria’s nu eenmaal rechteloos zijn, kost het de overheid weinig moeite om ze met de grove borstel weg te vegen. Het regent bijgevolg arrestatiebevelen tegen de nieuwe marginalen. Immers, de hand in eigen boezem steken voor de zelfdoding van een doodgemoedereerd kind zou zelfreflectie, berouw en boetedoening vereisen vanwege de ‘nouveaux aristocrats’. En laat die nu net in de ‘roaring twenties’ van de eenentwintigste eeuw hun carrières hebben vormgegeven op het lijk van een kind met mentale problemen.

*

Het praalgraf van Greta is anno 2024 wat het mausoleum van Lenin was. Honderden, duizenden, miljoenen mensen vergapen zich aan het enorme standbeeld van de heldin van het klimaat. Gebeiteld uit marmer, dat helemaal vanuit het Italiaanse Carrara naar New York werd versleept, schittert de beeltenis van Greta op de plek waar eertijds het vrijheidsbeeld stond. Elke verwijzing naar wat ook maar in de verste verte íets met het kapitalisme (dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de vernietiging van het klimaat, dat, voor alle duidelijkheid, in 2024 nog steeds bestaat) te maken zou kunnen hebben, werd door de spindoc… euh: de ‘founding fathers of a new world’, uitgewist.

Het mausoleum van Greta kan worden bezocht, individueel of in groep. De toegangsprijzen zijn terug te vinden op de website www.gretadiedforoursins.org.