Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meerderheid van de Nederlanders is voor stikstofreductie

29-09-2019 09:44

Electoraal zien we deze week geen verschuivingen. Maar de vier onderwerpen die onderzocht zijn, de electorale verschuivingen sinds PS2019,  het advies over stikstofreductie, de toespraak van Greta Thunberg en President Trump, laten een vrijwel vergelijkbaar patroon zien. Dat patroon beschrijf ik aan het eind van bijgaand verslag met de volgende zinnen:

“Alle uitslagen van vandaag zijn een onderbouwing van de door mij gesignaleerde bubbels, die ik vergeleek met Ajax- en Feyenoord-supporters, die naar Ajax-Feyenoord kijken. Een patroon, dat je ook in de VS ziet als het over de president gaat. Volgens de laatste Gallup-poll is 90 procent van de Republikeinse kiezers positief over Trump (“approval-rating”) en 5 procent van de Democraten. Cijfers die sinds het aantreden van Trump amper veranderd zijn!”

Een meerderheid van de Nederlanders is voor stikstofreductie (67 procent). 57 procent wil de maximumsnelheid op snelwegen verlagen. (Van degenen die regelmatig op die snelwegen rijden is dat ongeveer 10 procent lager). 46 procent is voor het drastisch verminderen van de veestapel.

Het oordeel over de rede van Greta Thunberg loopt ook sterk uiteen onder kiezers van de verschillende partijen. (PDF) Het patroon van beantwoording door kiezers van GroenLinks is vrijwel het tegenovergestelde van die van FVD en PVV.

Een meerderheid (54 procent) van de Nederlanders is het eens met de start van de impeachment-procedure van Pres. Trump. 10 procent denkt dat het succesvol zal worden afgerond.

17 procent van de Nederlanders hoopt dat Pres. Trump in 2010 wordt herkozen. Onder de FVD- en PVV-kiezers is het een meerderheid.