Politiek

Tweede Kamer terughoudend over euthanasie op jonge kinderen

29-09-2019 15:24

In de Tweede Kamer wordt vooralsnog terughoudend gereageerd op een onderzoek naar de mogelijkheid van euthanasie bij jonge kinderen. Partijen willen de reactie van het kabinet afwachten en de kwestie eerst in de fractie bespreken. Een aantal partijen sluit de mogelijkheid voor nieuwe regelgeving evengoed niet uit.

De onderzoekers spraken met kinderartsen en ouders. Een meerderheid van hen vindt dat euthanasie mogelijk zou moeten zijn, als een jong kind ondraaglijk lijdt. Dat mag nu niet bij kinderen tussen 1 en 12 jaar.

SGP-voorman Kees van der Staaij was het meest stellig. “Opnieuw dreigt grens verlegd te worden voor wilsonbekwamen”, twitterde hij. “SGP blijft principieel tegen doden op verzoek.”

Kamerlid Pia Dijkstra (D66) reageerde geĆ«rgerd. “En meteen heeft Kees van der Staaij zijn oordeel al klaar. Vier jaar lang deden de kinderartsen onderzoek. Serieuze zorgen van artsen en ouders verdienen serieuze bespreking.”

Lilianne Ploumen (PvdA) noemt het een “intens verdrietige” kwestie. Ze wijst erop dat het de artsen en ouders zijn van kinderen die ondraaglijk lijden, voor wie pijnbestrijding niet afdoende is, die vragen om een wettelijke regeling. “We kunnen onze ogen daar niet voor sluiten en wij zijn bereid een zorgvuldige discussie hierover te voeren, die uit kan monden in het formuleren van een wettelijke regeling.”

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet zaterdag weten met de onderzoekers in gesprek te zullen gaan. Het CDA wil dat gesprek en de reactie van de minister afwachten, zegt Kamerlid Harry van der Molen. “Het is een afweging tussen uitzichtloos lijden van kinderen en een verstrekkend besluit om levensbeĆ«indiging toe te staan bij wilsonbekwamen. Die afweging maakt de fractie altijd samen.”

Ook de PVV wil het onderzoek eerst in de fractie bespreken.

ANP