Binnenland

Oud-verslavingsgoeroe Keith Bakker aangehouden op Amsterdams politiebureau

01-10-2019 15:19

Voormalig verslavingsgoeroe Keith Bakker is dinsdag op het politiebureau in Amsterdam aangehouden en in de cel gezet. Hij heeft zich dinsdagmorgen op het bureau gemeld, samen met zijn advocaat.

Bakker (58) wordt verdacht van een zedendelict. De verdenking zou zijn gebaseerd op een aangifte. Volgens Bakker, die maandag een verklaring op zijn website publiceerde, is de aangifte gedaan door een ex-vriendin, met wie hij een jaar lang een relatie heeft gehad. Zij zou de oppas van Bakkers kinderen zijn geweest en 18 jaar oud zijn geweest toen de relatie begon. Bakker zegt in de zeer uitvoerige verklaring dat hij stom is geweest en dat hij nooit een relatie met de vrouw had moeten hebben.

Zeven jaar geleden werd Bakker veroordeeld tot vijf jaar cel wegens seksueel misbruik van een aantal meisjes en jonge vrouwen. Hij werkte als hulpverlener en opende in 2004 een afkickkliniek. Hij verscheen veelvuldig op televisie, onder meer als ervaringsdeskundige en als coach van probleemjongeren.

Bakker zou ook worden verweten dat hij het door de rechter opgelegde beroepsverbod heeft overtreden. Hij mocht tien jaar lang niet actief zijn als hulpverlener.

ANP