Weten & Tech

Gebruik van cloud het populairst onder jongeren, vooral mannen onder 44 gebruiken cloud

02-10-2019 17:28

Een groot onderzoek van Strato, uitgevoerd door forsa onder Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar, toont aan dat de typische cloud-gebruiker een man van onder de 44 is. Ook in het algemeen is de online opslag van gegevens populairder onder jongeren dan ouderen en maken hoger opgeleiden er meer gebruik van dan lager opgeleiden. Het blijkt verder dat de groep cloud-gebruikers (59%) groot is, maar de het aantal niet-gebruikers (41%) nog steeds significant is. Het onderzoek gaat in op de beweegredenen van beide kampen.

Waarom Nederlanders cloud wél gebruiken

59 procent van de mensen die forsa heeft ondervraagd maakt dus al gebruik van cloud opslag. Deze groep bestaat voornamelijk uit jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud, terwijl ouderen het een stuk minder gebruiken. 85 procent van de gebruikers heeft een opslag in de cloud ter voorkoming van gegevensverlies. Dit is zonder meer de voornaamste reden voor Nederlanders om een online opslag te nemen.

Wat ook veel wordt genoemd is dat de respondenten onafhankelijk willen zijn van fysieke opslagmedia. Dit geeft 75 procent van deze groep als uitleg. 71 procent gebruikt de cloud, zodat bestanden vanaf elke locatie toegankelijk zijn, met elk gewenst apparaat. Een andere reden is het delen van de data met anderen, zoals familie, vrienden en klasgenoten. 54 procent van de gebruikers noemt dit als voornaamste argument.

Waarom Nederlanders de cloud niet gebruiken

41 procent van de ondervraagden geeft in het onderzoek aan geen online opslag te hebben. Hiervoor heeft deze groep meerdere redenen. Om te beginnen gebruiken deze respondenten (nog) fysieke gegevensdragers. 72 procent van de niet-gebruikers gebruikt bijvoorbeeld liever een USB-stick om documenten en bestanden te bewaren. Daarnaast is deze groep ook bezorgd over dataveiligheid. Ze zijn bang dat hackers, geheime diensten (66%) of onbevoegde derden (65%) toegang kunnen krijgen tot hun gegevens.

Daarnaast is onwetendheid een reden waarom mensen geen gebruik maken van de cloud. 62 procent kent de privacyregels van de online opslag niet en even groot percentage ziet de toegevoegde waarde er niet van in. 42 procent weet simpelweg niet hoe je data in de cloud moet opslaan. 43 procent van de mensen die geen cloud storage gebruikt, geeft overigens aan dat dit in de toekomst mogelijk verandert. Het ziet er dus naar uit dat het cloud-gebruik verder zal toenemen.