Politiek

Den Haag wist van overtredingen vuurstapels Scheveningen maar trad niet op

03-10-2019 10:08

Vuurtornado op het strand in Scheveningen. (Screenshot Twitter)

De gemeente Den Haag was ervan op de hoogte dat de bouwers van twee vuurstapels op de stranden bij Duindorp en Scheveningen de afspraken over de vuurstapels overtraden. Maar ze heeft hier niet tegen opgetreden. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdag in haar rapport over het uit de hand gelopen vreugdevuur afgelopen jaarwisseling.

Briefje van Jan – Aan Pauline Krikke

Met de bouwers van de vreugdevuren, inwoners van beide dorpen, waren onderling afspraken gemaakt. Die werden in 2016 vastgelegd in een convenant met de gemeente. Dat convenant is niet aangepast, toen bleek dat een jaar eerder ook al een vliegvuur was ontstaan. De gemeente liet dat niet nader onderzoeken, aldus de OVV.

De OVV pleit ervoor dat de vreugdevuren anders worden aangepakt en dat er voortaan verplicht een vergunning voor moeten komen. De OVV verklaart het niet optreden van de gemeente en de vreugdevuren toch door te laten gaan, omdat zij rellen elders in de stad wilde voorkomen.

Het vliegvuur in Scheveningen afgelopen jaarwisseling is ontstaan doordat bij de vuurstapel diesel is gebruikt, wat niet mag. Ook was de stapel meer dan 45 meter hoog, terwijl 35 meter was toegestaan. Door de hoogte, de omvang en vorm van de stapel en de vaten diesel zijn de houten pallets heel snel ontbrand. De felle brand veroorzaakte een thermiek en turbulentie, waardoor grote en kleine stukken hout van de stapel loskwamen. Door de stevige westenwind die nacht, werden de snippers over Scheveningen verspreid.

Er ontstond forse schade aan straten, huizen en auto’s als gevolg van de enorme vonkenregen die van een van de twee vuurstapels op het strand af kwam.

De brandweer kon door flink te blussen meer schade voorkomen.

ANP