Politiek

Proces tegen Balie-terrorist en zijn broer pas in 2021 van start

03-10-2019 16:48

Logo van De Balie in Amsterdam. ANP SANDER KONING

Het onderzoek naar de zogeheten Balie-jihadist en zijn broer is nog volop bezig. Er komt daardoor nog steeds informatie bij over de huidige verdenkingen. Omdat er nog veel werk moet worden gedaan en veel getuigen moeten worden gehoord in Nederland en het buitenland, verwacht het Openbaar Ministerie dat het proces pas in 2021 inhoudelijk kan worden behandeld. Dat bleek donderdag tijdens een inleidende zitting voor de rechtbank in Rotterdam.

De uit Syriƫ afkomstige Aziz A. (33) en zijn broer Fatah A. (42) worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syriƫ en Nederland vanaf 2011 en 2012. Ook zouden beiden zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen. De jongste broer, die opdook tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, is ook aangeklaagd voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Beiden zitten vast en blijven in de cel, besloot de rechtbank.

Aziz A. verkeerde volgens het OM in de hoogste regionen van Jabat al-Nusra. Hij is de ex-vriend van journaliste Ans Boersma, die begin dit jaar Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte. Volgens de aanklaagsters was zij al op de hoogte van kwalijke zaken toen ze haar vriend zou hebben geholpen met zijn verblijfsvergunning. Inmiddels is die vergunning ingetrokken en heeft hij een inreisverbod voor Nederland gekregen van twintig jaar.

Een getuige heeft volgens het OM ‘zeer heftige’ belastende verklaringen afgelegd. Omdat de veiligheid van deze getuige nog niet kan worden gewaarborgd, is de inhoud van deze verklaringen vooralsnog niet in het strafdossier gevoegd, zei de aanklaagster.

De broers waren opnieuw niet aanwezig in de rechtbank. Eerder hadden ze de beschuldigingen al tegengesproken.

ANP