Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Alexander Pechtold

07-10-2019 09:31

Films en seriesFilms en series

Meneer Pechtold,

In de journalistiek zeggen ze altijd “één bron is geen bron”. (En als ze dan maar slecht genoeg naar een tweede zoeken, blijft desnoods een compleet pedonetwerk onder de pet ;-))

Gelukkig zit ik niet meer in de journalistiek.

Ik schrijf briefjes.

Dus kan ik u zonder te wachten op het persbericht laten weten dat ik gisteren keihard in de lach schoot toen ik hoorde dat u binnenkort toch nog door de Zuidhollandse Commissaris van de koning wordt benoemd tot waarnemend burgemeester van Den Haag, nu Pauline Krikke negen maanden en vijf dagen te laat toch nog tot enig zelfinzicht is gekomen en vertrekt..

Er is geen criterium waaraan u niet voldoet.

Net als Pauline Krikke was u al eerder burgemeester. Zij in Arnhem, waar zelfs haar eigen partij haar ‘een mager zesje’ op het eindrapport gaf. U in Wageningen. Weliswaar zat u daar slechts een dikke anderhalf jaar, want toen lonkte alweer een beter baantje, maar u weet hoe het werkt.

Net als Pauline Krikke bent u gepokt en gemazeld in affaires. Zij (onder veel meer) doordat ze vorig jaar zeker wist dat de Syrische moslimterrorist Malek F. slechts ‘een verward persoon’ was en natuurlijk doordat ze de Scheveningers in de Nieuwjaarsnacht in gevaar bracht door haar labbekakkerige houding rond de vreugdevuren. U bent eigenlijk één lange affaire, van uw rol in het schandaal rond de bouwgrondfraude in Leiden tot het slopen van de moeder van uw laatste kind met behulp van één van de meest geslepen advocaten van dit land.

 

Net als Pauline Krikke heeft u een directieve bestuursstijl. Zij was een manager die al in haar Arnhemse tijd ‘Krikke of stikke’-management invoerde. U loosde als leider van de D66-fractie íets subtieler fractiegenoten met wie u niet meer in één bed paste.

En dan is er ook nog iets wat u vóór heeft op Pauline Krikke. Zij had hoegenaamd geen ervaring met diplomaten, wat in de internationaal georiënteerde residentie eigenlijk wel noodzakelijk is. U bent zó goed met dat soort mensen, dat u de eerste Nederlander ooit bent, die een compleet húis cadeau kreeg van een diplomaat (al ken ik de biografie van Prins Bernhard niet, dus misschien was u de tweede).

Kortom: mijn bron kan best eens gelijk hebben.

Dat u geen VVD’er of CDA’er bent is trouwens ook geen beletsel, want de vorige twee waarnemers in Den Haag waren ook van andere partijen. In 2008 stond PvdA’er Jetta Klijnsma tijdelijk aan het roer en in 1945 Henri van Maasdijk.

Dat was in zekere zin een geloofsgenoot van u.

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).