Politiek Buitenland

EU-ministers maandag om de tafel over Turkse inval in Noord-Syrië

10-10-2019 13:54

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bespreken maandag in Luxemburg ‘alle aspecten’ van de crisis in Syrië als gevolg van de Turkse militaire operatie in Syrië. De kwestie komt later in de week ook aan de orde bij de EU-top van regeringsleiders in Brussel. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat donderdag op de vraag of de EU sancties overweegt tegen Ankara. De Nederlandse regering sluit strafmaatregelen niet uit.

Lees ook – Turkse president Erdogan dreigt vluchtelingen naar EU te sturen

De 28 lidstaten namen woensdagavond een ‘kristalhelder’ standpunt in, aldus de zegsvrouw. Dat komt erop neer dat Turkije onmiddellijk moet stoppen met de actie en dat er alleen een politieke oplossing is voor het conflict in Syrië. De Turkse actie bedreigt bovendien de strijd tegen ISIS. “Die boodschap is duidelijk gehoord in Ankara, denk ik”, aldus de woordvoerster. Zij voegde eraan toe dat Turkije als kandidaat-lidstaat geacht wordt het Europese buitenlandse beleid niet tegen te werken.

Zij zei verder dat de EU-ambassadeurs er al over hebben gesproken en er op verschillende niveaus contacten zijn. De Noorse VN-gezant voor Syrië Geir Pedersen wordt maandag betrokken bij het overleg in Luxemburg.

ANP