Binnenland

Onderzoek WNF: ‘Kabinetsplannen stikstofreductie niet toereikend’

14-10-2019 08:44

De huidige kabinetsplannen zijn ontoereikend om echt genoeg minder stikstofuitstoot te realiseren. He kabinet wil boeren bij kwetsbare natuurgebieden gaan uitkopen, maar dat is niet genoeg.

De Nederlandse stikstofuitstoot moet met meer dan 50 procent omlaag om de natuur drastisch te ontzien. Ook op andere plekken in het land zullen veehouders dieren moeten inleveren om dat te halen. Dat schrijft de Volkskrant.

Dat er meer moet gebeuren blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat op initiatief van het Wereld Natuur Fonds is uitgevoerd. Sinds de Raad van State eind mei een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is het kabinet in een verwoede zoektocht verwikkeld naar maatregelen om de stikstofuitstoot in te perken.

Het onderzoek brengt voor het eerst in kaart hoe de ruim 160 beschermde Nederlandse natuurgebieden (Natura-2000) gebukt gaan onder neerdalend stikstof. In meer dan 70 procent van de kwetsbare natuur is er een stikstofoverschot; gemiddeld krijgen de gebieden eenderde meer te verstouwen dan wenselijk.

(ANP)