Politiek

Boeren binden in: We gaan woensdag niet naar het Binnenhof

15-10-2019 17:17

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) was woensdag graag met tractoren naar het Binnenhof gereden, maar legt zich erbij neer dat dit in verband met de veiligheid geen optie is. De gemeente Den Haag is er niet helemaal gerust op en laat wegen richting het parlement uit voorzorg afsluiten. Defensie komt daarbij helpen met zwaar materieel. “Dan hebben ze ook eens wat te doen”, grapt DaniĆ«lle Hekman namens de boeren. Ze benadrukt dat FDF heeft afgesproken met de politie om de betoging op de Koekamp te houden, het veld naast het Centraal Station. “We raden ook met klem af om toch naar het Binnenhof te gaan. Dat zou ten koste gaan van ons programma. Als het uit de hand gaat lopen, stoppen we meteen.”

Lees ook – Defensie sluit woensdag omgeving Binnenhof af met zwaar materieel vanwege boerenprotest

Hekman verwacht dat ongeveer net zo veel boeren naar Den Haag zullen rijden als bij de vorige demonstratie op 1 oktober. Toen stond het hele Malieveld, dat veel groter is dan de Koekamp, vol trekkers. “We hebben aangegeven dat we weer met veel komen. Ik voel daarover weinig paniek bij de politie”, zegt Hekman. Ook op wegen rond de Koekamp kunnen tractoren worden geparkeerd, vertelt ze. Op het Malieveld staat al een grote tent van het beroemde Cirque du Soleil.

Hekman heeft met Geert Wilders en Thierry Baudet afgesproken dat ze toespraken komen houden. Premier Mark Rutte en minister van Landbouw Carola Schouten zijn ook uitgenodigd, maar van hen heeft FDF geen reactie ontvangen.

De boeren demonstreren onder meer tegen de stikstofaanpak van de overheid, waarvan zij de dupe zeggen te zijn. Ze beginnen hun protestdag in Bilthoven om hun scepsis over stikstofcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te laten horen. Daarna rijden ze naar Den Haag, waar het programma op de Koekamp in de loop van de middag begint. In de avond maken de boeren er een feestje van met een dj. Afgesproken is dat het vanaf 22.00 uur stil is. De volgende ochtend is er nog een boerenontbijt op de Lange Vijverberg. Officieel mogen de boeren niet in de openbare ruimte overnachten. “Mensen moeten zelf voor slaapgelegenheid zorgen”, aldus Hekman.

ANP