Politiek

Stikstof – Renovatie Binnenhof met een jaar uitgesteld

16-10-2019 18:27

Mede door de stikstofproblemen wordt de opknapbeurt van het Binnenhof een jaar uitgesteld. De renovatie had eigenlijk volgend jaar zomer moeten beginnen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) ziet geen andere mogelijkheid. Hij had onlangs al duidelijk gemaakt sceptisch te zijn over een tijdige start en noemde, behalve stikstof, meerdere obstakels. Zo stelt de Tweede Kamer extra eisen aan de beveiliging en moet er ruimte komen voor meer medewerkers.

Voor de verbouwing, met een geplande duur van 5,5 jaar, is zo’n half miljard euro gereserveerd. De Tweede Kamer verhuist tijdelijk naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken bij het Centraal Station in Den Haag.

Door het uitstel van de renovatie tot de zomer van 2021, valt alles duurder uit. De extra kosten worden nader in kaart gebracht, aldus Knops.

De geplande verbouwing geldt inmiddels als hoofdpijndossier voor betrokkenen. Tweede Kamerleden keurden plannen af, een architect moest voor bijna 3 miljoen euro worden afgekocht. Ook was er kritiek dat te veel achter gesloten deuren is besproken en besloten. Oud-D66-leider Alexander Pechtold werd eerder dit jaar aangesteld om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

ANP