Politiek

Bonusquote – Geerten Waling sloopt Leo Lucassen

22-10-2019 17:31

Geerten Waling en Leo Lucassen. (Screenshot NPO)

Leo Lucassen houdt vol dat hij alleen maar is geïnteresseerd in ‘feiten’. Dat klinkt nuchter en betrouwbaar, maar helaas presenteert deze hoogleraar vooral de hem welgevallige feiten. En ook daarover glijdt hij nog weleens uit, schrijft Geerten Waling dinsdag op de website van Elsevier Weekblad.

“Keer op keer komt hij in praatprogramma’s uitleggen dat het – in historisch perspectief – allemaal wel meevalt met de huidige migratiestromen, dat Nederland altijd enorm van immigranten heeft geprofiteerd, dat de komst van moslims heus geen groot probleem hoeft te betekenen, enzovoort.

De journalist Martin Sommer verweet Lucassen al eens een ‘gelijkhebberigheid van de betere feiten’, omdat Lucassen voortdurend volhoudt dat hij alleen maar is geïnteresseerd in ‘feiten’. Een wetenschapper die dat zegt, klinkt nuchter en betrouwbaar, maar helaas presenteert deze hoogleraar vooral de hem welgevallige feiten. En ook daarover glijdt hij nog weleens uit.

Zo weersprak Lucassen onlangs een twitteraar die zich zorgen maakte over de toekenning van sociale huurwoningen aan statushouders – ‘150.000 in vijf jaar’. Een uurtje later gaf Lucassen toe dat hij alleen de statistiek van Amsterdam had gegeven, niet het landelijke plaatje, maar ach, ook dát zou maar gaan om 31.633 statushouders (2015-2017). Verzweeg hij bewust dat dit een jaarlijks gemiddelde was, geen totaalcijfer? Het werkelijke aantal statushouders dat tussen 2013 en 2018 huisvesting kreeg, bleek 132.638. De twitteraar zat aardig in de buurt. Lucassen haalde een zeperd.”

Meer lezen van Geerten Waling doet u hier.