BRIEFJE VAN JAN – Aan de hoofdredactie van het AD

23-10-2019 09:31

MDAMDA
 

Beste Hans Nijenhuis,

Nét niet.

Eerlijk is eerlijk: jullie hadden ‘m bijna te pakken.

De door de politieke beweging BIJ1 in het leven geroepen Rosa Parks-prijs voor de krant die het diepst buigt voor beroepsgekwetsten.

Dat kwam door deze foto:

Wat wij zien?

Nou, wíj zien een nieuwe lichting van zeventig rekruten van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Zeventig mannen en vrouwen die in de Laurenskerk net de eed of gelofte hebben afgelegd om een eerlijke agent te zijn.

Wat het Algemeen Dagblad ziet?

“Je moet wel heel goed inzoomen om een nieuwe agent te ontwaren die waarschijnlijk ouders heeft die níet in Nederland zijn geboren. Het overgrote deel was zo wit als sneeuw.”

LOL.

“Zo wit als sneeuw.”

Ik zie ook wel dat er relatief weer verdomd weinig zwarte en bruine mannen en vrouwen enthousiast zijn geworden door de grote landelijke wervingscampagne, de banenmarkten, de stages en de kennismakingsbijeenkomsten. Of niet het vereiste middelbare schooldiploma hadden, onvoldoende verstaanbaar zijn in de Nederlandse taal, niet door de intelligentietests komen of niet vaak genoeg kunnen opdrukken bij de sporttest.

Whatever.

Maar “zo wit als sneeuw”?

Serieus?

Weet je wel hoe wit sneeuw is?

Zo wit:

En toch, beste Hans, heeft de jury op het laatste moment besloten om jullie toch niet de Rosa Parks-prijs toe te kennen, maar slechts de Sylvana Simons-paal. Dat is een replica van het attribuut waarmee het opperwappie van BIJ1 ooit haar carrière in de iT begon (nadat ze eerst mislukte als toiletjuffrouw omdat ze uit principe alleen de witte strepen uit de plee wilde borstelen).

Waarom niet de Rosa Parks-prijs?

Omdat die naar de Volkskrant gaat.

Die krant brengt vandaag een onthullend verhaal over een nog veel grotere misstand dan jullie: gender based pricing.

Liefst 1791 woorden lang mag verslaggever Mirjam Leunissen uitweiden over het grove schandaal dat vrouwen, ook die met een kort pittig kapsel, bij de kapper meer moeten betalen dan mannen. Een misstand die de Europese Commissie tien jaar geleden al signaleerde in het rapport ‘Sex-segregated Services’. En die het College van de Rechten van de Mens volgens Linda Senden, hoogleraar Europees Recht bij de Universiteit Utrecht en coördinator van het EU-netwerk voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen, op zeker keihard zou veroordelen als maar iemand bereid is er een klacht over in te dienen.

Kijk, Hans, hier kunnen jullie van het AD met je “zo wit als sneeuw” natuurlijk nooit tegenop.

En reken maar dat de Volkskrant deze kwestie na deze 1791 woorden én een podcast van ruim 31 minuten (geen grap!) nog véél verder uit gaat melken.

Ik heb zelfs vernomen dat ‘wetenschapsjournaliste’ en ‘columniste’ Asha ten Broeke bereid is om de K-Tell huiskapperset voor één keer in te ruilen voor een bezoek aan de kapper, zodat zij deze vernederende ervaring van een hoger tarief voor ‘als vrouw geborene’ aan den lijve kan ondervinden.

En nu maar hopen voor de kapster van dienst dat Ten Broeke niet om principiële, allergische of financiële redenen op de Sebamed heeft bezuinigd, anders krijgen we alsnog “zo wit als sneeuw” te zien, maar dan op de vloer van de kapsalon.

Groet,

JanD

PS. Weet je wie in tegenstelling tot jou geen nepper is?

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).