Buitenland

39 doden in container zijn Chinezen

24-10-2019 11:59

De 39 doden die woensdag in een vrachtwagen in Engeland werden gevonden, hadden allemaal de Chinese nationaliteit. Dat melden diverse Britse media. Het gaat om 38 volwassenen en een tiener. De lijken werden gevonden toen de vrachtwagen in Grays was, een plaatsje ten oosten van Londen. De 25-jarige chauffeur, een man uit Noord-Ierland, is opgepakt. Hij wordt verdacht van moord.

Lees ook – Britse politie vindt 39 doden in container

In Noord-Ierland zijn woensdagnacht twee locaties doorzocht in verband met de vondst van de 39 lichamen in de vrachtwagen. De doorzoekingen waren vermoedelijk op plekken die gelinkt worden aan de Noord-Ierse bestuurder die gearresteerd is. Het zou gaan om Mo Robinson uit Portadown, meldt The Guardian. Hij wordt verdacht van moord.

De koeltrailer waar ze in lagen, is vanuit de Belgische havenplaats Zeebrugge Engeland binnengekomen. Burgemeester Dirk De fauw van Brugge heeft dat bevestigd.

Directeur Joachim Coens van de haven van Zeebrugge legt in het Belgische tv-programma Terzake uit dat een andere vrachtwagen de trailer heeft gebracht. De chauffeur uit Noord-Ierland was dus niet meegegaan op de veerboot naar het Engelse Purfleet.

De trailer kwam dinsdag om 14.49 uur in Zeebrugge aan en is die middag per schip vertrokken naar Engeland. Woensdag om 01.00 uur is de trailer van het schip geladen in Purfleet. De Britse politie trof de trailer niet veel later aan op een industrieterrein in het naastgelegen Grays, ten oosten van Londen.

De koeltrailer komt uit Bulgarije. Volgens Britse media zijn de slachtoffers mogelijk door bevriezing om het leven gekomen, omdat de temperatuur in zo’n trailer kan zakken tot 25 graden onder nul. Of de 25-jarige bestuurder op de hoogte was van de inzittenden, is niet duidelijk. De Britse politie onderzoekt of de georganiseerde misdaad achter het transport zit.

ANP