Politiek Buitenland

Brexit – Boris Johnson wil op 12 december verkiezingen

24-10-2019 18:18

De Britse regering gaat het Lagerhuis maandag weer vragen om vervroegde verkiezingen. Premier Boris Johnson wil dat die op 12 december worden gehouden, berichten Britse media. Johnson heeft al twee keer om vervroegde verkiezingen gevraagd. Toen lag de oppositie dwars. Die wil eerst garanties dat een brexit zonder deal van tafel is. Johnson heeft steun van de oppositie nodig, omdat twee derde van de parlementariërs moet instemmen met vervroegde verkiezingen. De Conservatieve Partij van de premier heeft geen meerderheid in het Lagerhuis.

Lees ook – Jeremy Corbyn onder voorwaarden bereid nieuwe verkiezingen te steunen

De premier hoopte eerder nog dat hij zijn brexitdeal met de EU voor 31 oktober goedgekeurd kon krijgen. Dat lijkt inmiddels onmogelijk te zijn. Parlementariërs gaven deze week weliswaar voorlopige goedkeuring aan zijn brexitwetgeving, maar stemden vervolgens tegen het voorstel van de regering om de verdere behandeling van die ‘withdrawal agreement bill’ snel af te ronden.

Johnson zei op televisie blij te zijn met de uitkomst van de eerste stemming over de brexitwetgeving, maar vindt ook dat het parlement op de rem trapt. “Als ze echt meer tijd willen om deze uitstekende deal te bestuderen, dan kunnen ze die krijgen. Maar dan moeten ze wel instemmen met een landelijke verkiezing op 12 december.”

ANP