Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Marcel Gelauff

25-10-2019 09:31

Beste Marcel,

#freeRobertBas natuurlijk.

Ik hoor minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus het op 17 oktober 2018 nog zeggen bij het Symposium Bronbescherming Journalisten.

“Ik zal met oog op onze democratische samenleving altijd het journalistieke recht verdedigen om een scherpe pen te hanteren, met bronbescherming als belangrijke voorwaarde voor vrije pers.”

Exact 53 weken later smijt één van Grapperhaus’ ‘boots on the ground’, de rechter-commissaris in Rotterdam, één van jouw journalisten, Robert Bas, de cel in omdat die zich beroept op bronbescherming.

En Grapperhaus én die rechter-commissaris weten donders goed dat de gijzeling van Bas te zijner tijd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal worden veroordeeld. En dat Robert Bas liever veertien dagen in het Huis van Bewaring zit en zijn tong af bijt, dan dat hij alsnog vragen gaat beantwoorden over zijn contacten met zijn bron in de ‘vergismoord’ op Rob Zweekhorst.

Kortom: de gijzeling van een journalist door de Nederlandse Staat is louter bedoeld als intimidatie. Een blijk van machtsvertoon om collega’s van jullie Robert Bas (én hun bronnen en gezinnen) angst aan te jagen.

Precies zoals ze het doen in landen waar continentveroveraars als Frans Timmermans bij jullie altijd kritiekloos over mogen fulmineren.

Misschien moet je eens nadenken over wie in dit land telkens weer de grootste vijand van de vrije pers blijkt te zijn: de Nederlandse staat.

En wat minder naar haar pijpen gaan dansen…

Groet,

JanD

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.