Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Rob Jetten

27-10-2019 09:31

ReizenReizen

Robbie!

Vanmiddag om 14.00 uur Nederlandse tijd geeft de Amerikaanse president Donald Trump vanuit het Witte Huis een belangrijke verklaring af, zo heeft zijn perswoordvoerder Hogan Gidley bevestigd.

Doorgaans communiceert Donald Trump met de wereld via Twitter.

Dit nieuws is blijkbaar zo groot (en heel goed of juist heel slecht), dat hij het een dag van tevoren wel aankondigt, maar zijn snater houdt tot 9.00 uur Amerikaanse tijd in Washington, zodat de hele westerse en Arabische wereld er tegelijk van op de hoogte is.

Normaal gesproken zou mijn hart van zo’n aankondiging van een machtig politicus sneller gaan kloppen. Ik zou de hele dag nog nadrukkelijker het nieuws volgen op het snelste en minst gefilterde medium dat we hebben, Twitter. Ik zou de wekker van mijn telefoon op 13.30 uur zetten. Ik zou op het ene scherm Fox News en op het andere CNN alvast inschakelen en ik zou uit hun beider analyses achteraf de echte waarheid destilleren (die ligt dan ietsje ‘Fox van het midden’). En ik zou misschien over achttien jaar nog precies weten waar ik was op de dag dat Donald Trump die verklaring in het Witte Huis aflegde.

Zoals ik dat weet van 9/11 (op mijn werk bij Promotime in Haarlem), de islamitische moord op Theo van Gogh (Slotermeerstraat 35 in Lemmer) en het laatste kampioenschap van Feyenoord (vakkie VV).

Maar ja.

Ik zei: normaal gesproken.

Want sinds deze week is alles anders.

Sinds deze week kan de aankondiging via social media van een belangrijk nieuwsfeit namelijk zomaar leiden tot een filmpje waarin een machtig politicus verklaart… dat hij zijn ogen heeft laten laseren.

Dezelfde machtige politicus die steevast loopt te jankmuilen als de onderzoeksjournalisten van Story, Privé en Weekend dingen onthullen over omkoopneukhutten, afgedwongen abortussen en het monddood maken  van mensen van zijn politieke voorbeeld.

En ja, je bent wél een machtig politicus.

Je bent het gezicht van de coalitiepartij die de democratie in Nederland het fanatiekst heeft gesloopt en die liegend en bedriegend de beschikking kreeg over de organen van twee miljoen Nederlanders die te laaggeletterd zijn om bezwaar aan te tekenen (ja, liegend en bedriegend, nog altijd!).

Je ben het gezicht van de coalitiepartij die boeren en burgers van dit land met dat klimaatgedram het meest harteloos de financiële ellende in jaagt.

En je bent het gezicht van de coalitiepartij die dit land liefst de definitieve nekslag wil geven door met de Koningin van de Kiezershaat (Ollongren) óf de Portemonnee van de Palestijnen (Kaag) de eerste vrouwelijke minister-president te leveren.

Enfin.

Wat zou Trump om 14.00 uur gaan vertellen?

En vooral: hoe zou het over achttien jaar gaan?

Zullen wetenschappers het tegen die tijd over ‘de robjettisering’ van het nieuws hebben?

“Waar was jij toen Donald Trump vertelde dat hij zijn tanden nog drie tinten witter gebleekt had?”

“O, dat weet ik nog precies! Ik was op weg naar Amsterdam om live aanwezig te zijn bij de laatste wedstrijd van Jaap Stam als Feyenoord-trainer.”

“Waar was jij toen Donald Trump onthulde dat hij zijn kalknagels had bestreden door er onder de douche op te pissen?”

“Thuis. Ik zat op internet te zoeken naar ooglaserklinieken die betaalbaar waren voor mensen met een normaal inkomen. Maar dat lukte alleen in India, bij de Pia Pia Kliniek. In ruil voor een nier…”

Groet,

JanD

UPDATE Het speculeren is begonnen. Levert IS-leider Al-Baghdadi nieuwe lading organen?

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me. En anders lekker niet. Vrij land.