Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Staatsomroep

28-10-2019 09:31

ReizenReizen

Beste Staatsomroep,

Wordt 50PLUS naar jullie zin te groot in de peilingen?

En kwam er een seintje uit Den Haag dat ze gesloopt moeten worden? Of hebben Nieuwsuur en verslaggevers Nynke de Zoeten en Hans Kema dat helemaal zelf verzonnen?

Ik vraag dit naar aanleiding van jullie item van zaterdag over de reis van 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol naar Taiwan.

Zelf had ik het uiteraard niet gezien (want: Staatsomroep), tot de spreekwoordelijke ‘man in lange regenjas’ mij een mail bezorgde die 50PLUS gistermiddag om 13.17 uur aan uw verslaggevers De Zoeten en Kema stuurde over de reportage.

In de mail beklaagde de partij zich over de framing door het Staatsomroep-programma Nieuwsuur van 50PLUS in het algemeen en Henk Krol in het bijzonder.

“Onze ervaringen met de berichtgeving van NOS/Nieuwsuur aangaande 50PLUS en/of Henk Krol is er een die in de regel negatief is”, schrijft 50PLUS aan uw verslaggevers. “Framing lijkt usance te zijn, onder andere golf spelende ouderen in de achtergrond-visuals bij Henk als het onderwerp gaat over pensioenen.”

Over de reportage van Krols (belangwekkende) bezoek aan Taiwan schrijft 50PLUS: “Er is weer voor gekozen om Henks inzet en werk te ridiculiseren door een achtergrondmuziekje te kiezen uit Il Barone Rosso, een Italiaanse comedy uit de 70’er jaren. (…) In de opname is er ook nog een shot van de KLM-huisjes die in de privé-woning van een volksvertegenwoordiger staan.”

Eerlijk is eerlijk: ik dacht eerst dat 50PLUS een beetje in de slachtofferrol kroop.

Maar toen ging ik de reportage terugkijken en kon ik niet anders dan ze gelijk geven.

Sterker: het was nog veel erger.

Een officieel bezoek van een Nederlands Tweede Kamerlid aan Taiwan is zo bijzonder, omdat China Taiwan beschouwt als een afvallige provincie. Zo’n bezoek zet dus kwaad bloed bij China, maar is een belangrijk signaal dat wij juist streven naar goede banden met het ‘land’ dat wél onze democratische waarden aanhangt.

Zo’n bezoek van een parlementariër, daar dien je als Staatsomroep dus neutraal over te berichten (jullie zijn ‘Briefje van Jan’ niet).

En dan geeft het inderdaad geen pas om Krol eerst neer te zetten als een toerist die onder begeleiding van een draaiorgelmuziekje trots zijn vakantiefoto’s laat zien.

En is het laaghartig om de huisjes die hij blijkbaar in zijn 69-jarige leven in de businessclass van de KLM verzamelde pontificaal in beeld te brengen.

En is het journalistiek volstrekt ridicuul om bijna 20 procent van de tijd (1 minuut en 24 seconden van de slechts 7 minuten en 29 seconden durende reportage) te gaan emmeren over het feit dat Taiwan Krols reis- en verblijfkosten heeft betaald en hij zich dus min of meer heeft laten ‘omkopen’.

Normaal zou ik nu volstaan met de vraag of jullie over het snoepreisje van de GroenLinks-Kamerleden Jesse Klaver en Bram van Ojik naar Ethiopië vanavond een soortgelijke reportage maken. Waarbij die 1 minuut 24 over reis- en verblijfkosten misschien te kort is, omdat jullie ook hun CO2-footprint nog even moeten behandelen.

Ofwel: ik zou het hebben over jullie partijdigheid.

 

Maar er is iets nóg ergers aan de hand rond de framing van 50PLUS en Henk Krol.

Jullie hebben die reportage over zijn Taiwan-reis gemaakt op vóórwaarde dat jullie van de Staatsomroep exclusiviteit kregen.

Ofwel: jullie hebben er daarmee voor gezorgd dat andere media niet in staat waren om dit belangrijke moment in de relatie tussen Nederland en Taiwan van de glans te voorzien die het wél verdiend had.

De Staatsomroep eiste het monopolie en gebruikte een belangrijk onderwerp om korte metten te maken met een groeiende oppositiepartij en haar fractievoorzitter.

Dom dat 50PLUS en Henk Krol er toch weer intrapten, maar goed dat we jullie manipulatieve gedrag weer eens onverbloemd te zien kregen.

Ik ben wel benieuwd hoe de Staatsomroep-lakeien Nynke de Zoeten en Hans Kema gaan reageren op de mail van 50PLUS.

Gaan ze “Politieke inmenging in onafhankelijke journalistiek!!!” roepen?

Of gaan ze bij zichzelf te rade? En komen ze dan tot de conclusie dat ze zich inderdaad eens wat minder door de zittende macht (of persoonlijke voorkeuren) moeten laten beïnvloeden bij het maken van hun items?

We zullen het nooit weten.

Tenzij die ‘man in lange regenjas’ zich weer meldt ;-)

Groet,

JanD

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me. En anders lekker niet. Vrij land.