Politiek

Mark Rutte: Henk Otten is geen rechtse VVD’er, hij doet linkse voorstellen

29-10-2019 20:40

Senator Henk Otten van de Groep Otten presenteert zich als een ‘rechtse VVD’er’, maar wat hij voorstelt is in feite links. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in de Eerste Kamer. Hij reageerde op een pleidooi van Otten om geld te lenen om de belastingen te verlagen. Het voornemen van het kabinet voor een investeringsfonds vindt Otten vaag.

Rutte (VVD) wil de zeer lage rente van dit moment weliswaar gebruiken om miljarden te lenen, maar dat geld moet volgens hem worden gebruikt om te investeren in de economie. Het kabinet denkt na nog na over de precieze vormgeving van zijn plannen. Maar het is in elk geval niet de bedoeling het geld voor lastenverlichting aan te wenden. Dat zou ook niet passen bij een ‘rechtse VVD’er’, zei Rutte. Hij wees erop dat lastenverlichting structureel is, dus jaarlijks terugkeert.

Otten werd in mei voor Forum voor Democratie in de Senaat gekozen, maar al snel uit de partij gezet. Zijn zetel behield hij. Samen met twee andere ex-FvD’ers vormt hij nu een eigen fractie.

ANP