Politiek

Organisatie bouwprotest roept actievoerders op zich te gedragen

30-10-2019 11:19

De organisatie van het bouwprotest in Den Haag roept actievoerders op zich aan de regels te houden. Er komen geluiden binnen dat mensen bij de A12 op de weg lopen. Ook kunnen door langzaam acties op de weg de bussen met actievoerders niet op het Malieveld komen.

“We roepen iedereen op het netjes te houden en zich te gedragen”, aldus een woordvoerder van VNO-NCW, die ook namens het grondverzet spreekt. “We willen een publieksvriendelijke actie. We roepen iedereen daarom op om de aanwijzingen van de politie te volgen. Parkeer je auto bij het ADO-stadion en kom met de bussen naar het Malieveld. Daarnaast roepen we mensen ook op om de bussen op de snelweg door te laten.”

Met enkele duizenden demonstranten is het protest van bouwers op het Malieveld begonnen. Een onbekend aantal demonstranten is nog per bus onderweg, maar zij zitten vast in files.

De demonstranten dragen oranje hesjes. Achter hen stond het Malieveld vol vrachtauto’s, graafmachines, speciewagens, kiepkarren en hijskranen. Die claxonneerden luid aan het begin van het protest. Aan een van de hijskranen hing een omgekeerde Nederlandse vlag, als symbool van protest. De band Bertus Staigerpaip (‘Wij zijn de jongens van de bouw’) vermaakte de actievoerders in de aanloop naar het protest.

Een grote lichtbak zegt ook: “Zorg met elkaar voor een vreedzame demonstratie”. Spandoeken zijn niettemin duidelijk: “Nederland op slot, politiek, trek het vlot” en “PFAS hier, PFAS daar, de crisis staat klaar”. Een ander stelt dat de bouw al “op zijn kont” ligt door alle maatregelen op het gebied van stikstof en PFAS. Een volgende vindt dat Den haag “niet moet ouwehoeren, maar moet kiezen voor bouw en boeren.”

ANP