Politiek

Ank Bijleveld overleeft ternauwernood debat over leugens van Jeanine Hennis

06-11-2019 08:29

Defensieminister Ank Bijleveld (CDA) houdt het vertrouwen van de Tweede Kamer, ook al is die door haar voorganger Jeanine Hennis (VVD) verkeerd ingelicht. Maar de steun waarop ze kan rekenen, van de regeringspartijen, de SGP en het lid Van Haga, is nipt. Bijna de hele oppositie zag Bijleveld dinsdagavond liever vertrekken. De PvdA aarzelde, maar besloot net als haast alle andere oppositiepartijen het vertrouwen in de minister op te zeggen. Een motie van wantrouwen van GroenLinks kreeg de steun van PVV, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK, FvD en het lid Van Kooten.

Lees ook – Jeanine Hennis loog tegen Tweede Kamer over Nederlandse luchtaanval Irak

Bijleveld spreekt van een ‘heel heftig debat’. Ze is teleurgesteld dat zo’n groot deel van de Kamer zich tegen haar keert. Al begrijpt ze wel dat die het zo hoog opneemt, ‘want het is feitelijk natuurlijk een doodzonde voor een bewindspersoon’ om de Kamer verkeerd te informeren. Maar Bijleveld denkt dat haar voornemen om voortaan openhartiger te zijn, ook wel weer op steun kan rekenen.

Niet alleen Bijlevelds voorganger, maar ook premier Mark Rutte en drie andere ministers waren waarschijnlijk indertijd al op de hoogte van de burgerslachtoffers, vertelde ze de Kamer. Die wil dat nu zeker weten. Bijleveld gaat daarom uitzoeken wie precies op de hoogte waren en waarvan.

Het debat, dat ruim zeven uur duurde, ging over een aanval van Nederlandse F-16’s op Hawija in Irak in juni 2015. Daarbij vielen zeventig doden, onder wie burgers. Toenmalig defensieminister Jeanine Hennis was hiervan op de hoogte, maar zei tegen de Kamer dat er geen burgerslachtoffers waren door de Nederlandse luchtaanvallen.

ANP/TPO