Ondernemen & zzp

Zo bescherm je je bedrijf tijdens werken op afstand

06-11-2019 17:03

Door de huidige technologische mogelijkheden is het voor steeds meer ondernemers erg interessant om op afstand te werken. We hebben het dan niet over ondernemers zelf, maar ook over de freelancers en uitzendkrachten die zij inhuren. Wat veel ondernemers echter niet in de gaten hebben, is dat het werken op afstand wel degelijk veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. In dit artikel vertellen we je daarom hoe je je bedrijf kunt beveiligen wanneer je veel op afstand werkt.

Maak gebruik van een VPN

Een vpn is je beste vriend wanneer je op afstand wilt werken. Of je dit nu doet voor je eigen bedrijf of als freelancer, een vpn-verbinding gaat je een hoop zorgen besparen. Die heeft namelijk een aantal voordelen op het gebied van veiligheid, maar ook als het gaat om het raadplegen van content in andere delen van de wereld.

Verzenden van data

Allereerst gebeurt het verzenden van data op een veiligere manier dan wanneer je geen gebruik maakt van een vpn-verbinding. De data die je namelijk naar het internet verzendt, wordt eerst naar een externe server verzonden in het land waar de server staat. Deze data is versleuteld. Wanneer je de data vervolgens weer ontvangt, wordt deze ook weer versleuteld van de server naar jouw computer verzonden. Dit maakt het voor hackers en kwaadwillenden niet mogelijk om de data te onderscheppen.

Weergeven van content

Daarnaast is het weergeven van content een stuk gemakkelijker met een vpn-verbinding. Wanneer je namelijk data uitwisselt met de externe server in het land waarin de server staat, denken de verschillende websites dat jij je op dat moment in het land van de server bevindt. Hierdoor kun je dus de content raadplegen die in dat land toegestaan is. Dit kan met websites als Netflix bijvoorbeeld erg handig zijn. Ook het raadplegen van content voor je eigen bedrijf is hierdoor gemakkelijker.

Installeer tracking software

Tracking software zorgt ervoor dat je geen risico loopt wanneer onverhoopt je laptop wordt gestolen wanneer je op afstand aan het werken bent. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan tracking software. Allereerst kun je een locatie ophalen waar jouw device is wanneer je hier de juiste software op hebt geïnstalleerd. Daarnaast heb je de mogelijkheid om op afstand je laptop te vergrendelen, zodat het niet mogelijk is om gegevens van de laptop af te halen. Hierdoor is je bedrijfsdata goed beschermd.

Maak gebruik van een passwordmanager

Een passwordmanager gaat enorme voordelen opleveren voor je bedrijf wanneer je op afstand werkt. Een passwordmanager biedt namelijk de mogelijkheid om wachtwoorden te genereren die op geen enkele manier met jou als persoon verbonden zijn. Hierdoor kun je voor elk account een ander wachtwoord gebruiken. Het enige dat je nodig hebt als gebruiker, is het wachtwoord van de passwordmanager. Dit maakt het voor kwaadwillenden vele malen lastiger, zo niet onmogelijk, om jouw wachtwoord te kraken.

Maak gebruik van de Cloud

Gebruik maken van de Cloud is extreem handig wanneer je op afstand werkt. Wanneer je namelijk je data uploadt naar de Cloud, kun je hier altijd bij. Dit is onafhankelijk van de locatie waar je je op dat moment bevindt. Word je device onverhoopt gestolen, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om de data van je bedrijf te raadplegen.

In combinatie met tracking software is het dan erg handig om gebruik te maken van Cloud-services. Je kunt dan de informatie over je bedrijf van de Cloud afhalen, waarna je de kwaadwillende eigenaar van jouw laptop op afstand de toegang tot de laptop weigert. Hierdoor ben jij weer in controle en heb jij weer de beschikking over jouw data.

Vermijd open wifi-netwerken

Open wifi-netwerken zijn werkelijk ware goudmijntjes voor hackers. Veel hackers zijn namelijk in staat om zichzelf toegang te verschaffen tot de open wifi-netwerken. Hierdoor kunnen zij data inzien van vrijwel alle gebruikers die géén gebruikmaken van een vpn en die de computer op een slechte manier beveiligd hebben. Hierdoor ben je een gemakkelijk doelwit voor hackers als je gebruikmaakt van een open netwerk. Het wordt dus aanbevolen om zo min mogelijk gebruik te maken van open wifi-netwerken.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om veilig op afstand te werken. Allereerst raden we een vpn-verbinding aan, naast het feit dat werken via de Cloud en met tracking software het gemakkelijker maken om kwaadwillenden de toegang tot jouw laptop te ontzeggen. Blijf tevens opletten wanneer je gebruikmaakt van een open wifi-netwerk en maak gebruik van een passwordmanager. Op deze manier wordt jouw laptop een vrijwel onneembare vesting.