Politiek

Associatieverdrag – Oekraïne mag 50 miljoen kilo plofkip extra tariefvrij naar EU uitvoeren

26-11-2019 14:46

Het Europees Parlement stemt in met maatregelen die een einde moeten maken aan de golf van goedkoop Oekraïens kippenvlees dat via een truc de Europese markt overspoelt. Oekraïne mag 50.000 ton (50 miljoen kilo) meer kippenborst tariefvrij naar de EU gaan exporteren maar voortaan vallen ook kippenborsten met een stuk bot van de vleugel eraan onder de tariefvrije hoeveelheid.

Bassiehof – Oekraïne boekt dankzij Associatieverdrag enorme overwinning met export plofkip

Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, gebruikten de Oekraïners een maas in de wet om kilo’s meer kippenborsten de EU binnen te krijgen dan de 20.000 ton die was afgesproken in het associatieakkoord in 2014. Kippenborst met een stuk vleugel kon onbeperkt ingevoerd worden in de EU.

Nadat Nederlandse Europarlementariërs hierover aan de bel hadden getrokken, ging de Europese Commissie met de regering in Kiev in onderhandeling over aanpassing van het verdrag. Als het plafond voor de tariefvrije Oekraïense kippenborst met of zonder bot is gehaald moeten over de rest van de export gewoon invoerheffingen worden betaald.

Eén en ander is goed nieuws voor de Oekraïense kippenkeizer Myronivsky Hliboproduct (MHP). Dat bedrijf voldoet nog niet aan de Europese normen voor dierenwelzijn. Kiev hoopt dit in 2021 op orde te hebben.

Ondertussen wordt de Nederlandse kippenboer die zich wél houdt aan Europese regelgeving benadeeld. Met de groetjes van Brussel.

ANP/TPO