Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jeanine Hennis-P.

26-11-2019 09:31

Black FridayBlack Friday

Jennis,

Wat stuurt Mark Rutte jou nou als zo’n kwestie met die circa 70 burgerdoden door Nederlandse bombardementen op Irak achter de rug is?

Een bedanksms’je via de beveiligde mobiele telefoonlijn? Een appje in codetaal? Een héle grote bos bloemen? Een lijst met toekomstige vacatures?

Of niks?

Beschouwt-ie ‘nazorg’ gewoon als part of the deal die jullie sloten toen je je ziel aan die duivel verkocht in ruil voor een glanzende VVD-carrière? Moet je gewoon even (“Hophophop Sjaantje!”) zorgen dat hij in het komende debat kan volhouden dat hij geen enkele herinnering heeft aan een moment waarop je hem op de hoogte bracht? En hem daarvoor de perfecte munitie geven?

Want dat is wat je hebt gedaan.

 

Door te zeggen dat jij vermóedt dat je Rutte hebt ingelicht, kan hij met droge ogen en dat duimpje op dat vuistje blijven beweren dat hij van geen burgerdode wist. Hij hoeft er niet eens voor te liegen, hij kan zeggen dat jij het ook alleen maar vermóedt. Dus niet zeker weet. En dat het dus heel goed denkbaar is dat hij er geen herinneringen aan heeft, omdat het helemaal niet gebeurde.

Als de spitsen van Feyenoord keer op keer zulke goede voorzetten zouden hebben gekregen, stonden ‘we’ nu vier punten los van Ajax, in plaats van zeventien punten achter.

Eigenlijk weet ik het antwoord op mijn vragen wel.

Tuurlijk stuurt Rutte je straks na het Kamerdebat geen sms’je of Appje. Tuurlijk krijg je geen bloemen. Hij vindt het volkomen vanzelfsprekend dat je in ruil voor je carrière zijn nek redt. En mocht hij tegen de tijd dat jij het dragen van de islamitische onderdrukkingskleding zat bent nog aan het roer zitten, dan kríjg je een leuk nieuw baantje.

Heel soms kom ik nog weleens mensen tegen die denken dat politici zoals Rutte en jij heus wel wakker zullen liggen van circa 70 onschuldige burgers, mannen, vrouwen en kinderen, die door Nederlands vuur zijn eh… overleden.

Op zulke momenten verlang ik hevig terug naar vroeger.

Toen ik ook nog zo naïef was.

Het interesseert jullie geen fuck.

Groet,

JanD

PS. Ik ‘vermoed’ dat ik wel weet wat je volgende baantje wordt.

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.