Politiek

ChristenUnie: Israëlische ambassade schreef niet mee aan ons voorstel

28-11-2019 17:59

De ChristenUnie (CU) spreekt tegen dat de Israëlische ambassade heeft meegeschreven aan een voorstel van de regeringspartij. De Israëlische krant Haaretz heeft het mis, stelt de CU. Van ‘buitenlandse inmenging’ zou geen sprake zijn. De CU mobiliseerde de Tweede Kamer na een uitspraak van de Europese rechter dat van producten uit de door Israël bezette gebieden die herkomst op het etiket vermeld moet worden. Nederland moet zich daartegen keren als alleen Israël aan die regel wordt gehouden, vindt de partij. Een meerderheid van de Kamer steunde die opdracht aan het kabinet.

Video – Tunahan Kuzu hekelt samenwerking ChristenUnie met Israëlische ambassade

Haaretz schreef vervolgens dat die zogeheten Kamermotie ‘de vrucht was van een samenwerking tussen de CU en personeel van de Israëlische ambassade in Nederland’. Oppositiepartij DENK zag daarin ‘ongewenste buitenlandse beïnvloeding’ en wilde met Kamer en kabinet in debat over deze ‘ernstige aantijging’ door de Israëlische krant.

Dat de motie is afgestemd met de ambassade is ‘echt onzin’, zegt de CU. Een debat wil de partij best aangaan, maar dan moeten eerst de instructies van de Israëlische ambassade binnen zijn, grapte Kamerlid Joël Voordewind. Maar de rest van de Kamer zag geen heil in een debat.

Voordewind kaatste de bal terug en beschuldigde DENK-leider Tunahan Kuzu ervan op zijn beurt al te gewillig te luisteren naar de Turkse ambassade. “Als de heer Kuzu met mij wil armpje drukken over wie met welke ambassade het meeste contact heeft, vrees ik dat ik het tegen hem moet afleggen.” Dat wekte weer de woede van Kuzu, die bewijzen eiste.

ANP/TPO