Recensie

Recensie: Op Totaal Loss lp gaan Jules Deelder en Louis Gauthier op avontuur met muziek en dichtkunst

30-11-2019 14:55

Wie was Louis Gauthier? Antwoord: avonturier in de kunst met een voorliefde voor literatuur. Hij werkte samen met Gerrit Komrij, Charlotte Mutsaers en Jules Deelder. Met de laatste maakte hij 2011 een cd die nu op lp is verschenen. Maar het veelzijdige bestaan van Gauthier had ook een keerzijde. Hij kon moeilijk overweg met tegenslagen die ingrepen in zijn persoonlijke leven. Nadat zijn geliefde de relatie beëindigde belandde Gauthier in een dal dat zo diep en donker bleek te zijn dat hij er niet meer uit kwam of wilde. Op 38-jarige leeftijd maakte hij een einde aan zijn leven.

Dan is er Jules Deelder, 75, alive & kicking, de meester van de korte zinnen, de enige Nederlandse beat-dichter. Man in maatpak en zwartgelakte vingernagels. Deelder en Gauthier, een wonderlijk tandem. Maar de muzikant weet hoe hij de sonore stem van de voordrachtkunstenaar op stoom kan helpen of juist tot kalmte moet manen. Met behulp van subtiele partijtjes op gitaar, met collages, beats, samples, strijkers die weemoedig wiegen of door er een saxofoon onder te zetten, met dank aan Hans Dulfer en Benjamin Herman. Die muziek is telkens vindingrijk en experimenteel, amusant en doorwrocht. Aandachtvragend. Verrassend. De muzikale schetsen passen perfect onder de woord- en rijmkunst van Deelder. Er is diens ode aan Rotterdam (Rotown Magic), een Gedicht Tijdens Het Wachten en het komische Als Ik De Waterpijp Hoor Borr’len. Een album dat je bij blijft. Muziek en stem lijken eerst afzonderlijk van elkaar een eigen leven te gaan leiden om zich bij een volgende luisterbeurt alsnog samen te pakken. Dan blijkt Totaal Loss een prachtig album te zijn dat zijn gelijke niet kent. Niet in de muziek, niet in de literatuur.

Totaal Loss verschijnt in een fraaie klaphoes op doorzichtig vinyl in een beperkte oplage, slechts 500 exemplaren. Het artwork van de hoes is gemaakt door Louis Gauthier.

J.A. Deelder & Louis Gauthier – Totaal Loss (lp, Butler Records 2019)