Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan alle Surinamers

02-12-2019 09:31

SintSint

Beste Surinamers,

Ik wil de meesten van jullie hartelijk feliciteren met de uitspraak van het proces tegen Desi Bouterse.

‘De meesten van jullie’, omdat er zowel in Suriname zelf als in Nederland blijkbaar nog altijd Surinamers zijn die in die gewetenloze schoft een held zien.

Sheila Sitalsing schreef in de Volkskrant een prachtige column over de rechtszaak tegen Bouterse en het prijzenswaardige lef van de (vrouwelijke) rechters. Die moeten jullie zelf maar even lezen.

Ik sloeg aan op het eind van die column.

Ze schreef: “Aan deze kant van de oceaan achtte premier Rutte, de man die nog nooit gedwongen in de loop van een uzi heeft hoeven kijken, het nodig om, terwijl de uitspraak in Suriname nog in volle gang was, neerbuigende adviezen mee te geven aan de drie formidabele vrouwen die de smalle weg hebben genomen en hun leven in dienst hebben gesteld van de rechtsstaat in een wankele democratie. Als een leunstoelgeneraal voorzag hij ze van instructies: ‘Wij zullen als Nederland met grote aandacht volgen of de rechtsgang goed plaatsvindt’.”

Hé.

Daar was opeens Mark Rutte, onze opperpinok.

En toen dacht ik terug aan een artikel van Jan Gajentaan dat ik afgelopen zomer las. Dat ging over de mogelijke rol van Nederland bij de door Bouterse gepleegde Februaricoup en het feit dat Nederland de dossiers over die periode tot 2060 geheim heeft verklaard. Ook de Volkskrant schreef daar eerder over.

Waarom moeten die dossiers in de kluis blijven? Is het kabinet bang dat er voor CDA en VVD belastende bonnetjes in zitten? Zat prins Bernhard zich er weer stiekem tegenaan te bemoeien? Wil Joris Demmink het niet hebben?

Als het om mijn land ging, zou ik het per se willen weten.

Dus het lijkt mij heel belangrijk dat jullie je de komende jaren met man en macht en alle euro’s die jullie kunnen vinden storten op de lobby en op de procedures om die dossiers over de samenwerking tussen de Nederlandse overheid en Bouterse bij de Februaricoup boven tafel te krijgen.

Een stuk nuttiger dan dat gezeik over Zwarte Piet ook ;-)

Succes!

JanD

PS. En laat dit onderwerp in godsnaam niet kapen door die koekwaus!

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.