Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Klaas Kia

03-12-2019 09:31

SintSint

Klaas!

Je zat ongetwijfeld gisteren kwijlend te kijken naar je baas Mark Rutte, die op de Klimaatconferentie in Madrid een speech van Jesse Klaver stond voor te dragen.

Dus het kan zijn dat je het juist voor jou belangrijke nieuws hebt gemist: de nieuwe gedragsregels voor Tweede Kamerleden.

Ik snap dat die sowieso niet je grootste interesse hebben, want ze gaan over integriteit en fatsoen enzo, maar ik wil ze toch even tegen je aanhouden.

Met name de nieuwe afspraken over het Geschenkenregister zijn voor jou van belang.

Kamerleden moeten voortaan namelijk niet alleen gunsten of giften die ze zélf krijgen in dat register laten opnemen, maar ook gunsten en giften die hun familieleden krijgen.

Oei.

Een kind snapt nog wel dat jij, toen je poseerde voor een reclamefoto van Autobedrijf Winters met je nieuwe Kia, niet zo dom was om zelf de extra korting van de dealer of de importeur te pakken. Stel je voor dat dat bonnetje ooit boven tafel zou komen.

Hoe dan?

Nou, als het mijn Kia was en als ik net zo’n doortrapte zakkenvuller zou zijn als jij, dan zou ik de dealer vragen om die tien ruggen van zijn marketingbudget te verrekenen met de volgende auto die mijn vrouw bij hem kwam kopen.

Want laten we eerlijk zijn, Klaas: geen enkel integer Kamerlid gaat met zijn of haar dealer op de foto voor een reclamefoto. En al helemaal niet voor een Aziatische stekkerauto die geen ‘vroemvroem’, maar slechts ‘zoefzoef’ laat horen als je ‘m op z’n staart trapt (tot de 100).

Dus daar stond wat tegenover.

En dat gebeurde allemaal rond de tijd dat de VVD opééns de groene agenda van Jesse Klaver omarmde in de Tweede Kamer en die ordinaire kakelkip namens jou de hele dag ‘behapbaar’ en ‘betaalbaar’ liep te schreeuwen over die klimaatwaanzin in het algemeen en de aangekondigde aanslag op de portemonnee van de VVD-kiezers in het bijzonder.

Dat kan geen toeval zijn, Klaas.

Want je kent het spreekwoord.

Eens een Dijkhoff, altijd een Dijkhoff!

Groet,

JanD

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.