Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

13-12-2019 10:45

KerstKerst

Meneer Rutte,

Het was nog maar net vrijdag de 13e toen de regeringsleiders van de EU-landen trots naar buiten kwamen omdat ze de GreenDeal van Frans Timmermans (PvdA) en zijn rechterhand Diederik Samsom (PvdA) hadden omarmd.

De EU moet in 2050 klimaatneutraal worden en dat kost (om te beginnen) 260 miljard euro per jaar.

Woensdag kreeg op de radio een klimaateconoom de vraag wie die GreenDeal van Timmermans moest gaan betalen. De burger of het bedrijfsleven?

De klimaateconoom antwoordde: “de lidstaten, Europa zelf en het bedrijfsleven”.

Nu ben ik geen klimaateconoom.

Economie was vroeger wel mijn beste vak.

Maar al zou het mijn slechtste vak zijn geweest, dan nog had ik geweten dat de lidstaten ‘hun’ geld krijgen van burgers, dat de EU ‘haar’ geld via de lidstaten krijgt van… burgers en dat het bedrijfsleven ‘zijn’ geld uiteindelijk krijgt van… burgers.

De burgers gaan dus die 260 miljard euro per jaar ophoesten.

Waarbij we, de EU kennende, weten dat dat niet álle werkende burgers in de EU zijn, maar vooral de West-Europese werkende burgers. Wij. Want wij moeten de boel in Oost- en Zuid-Europese EU-landen uiteraard weer financieren. Zo is de Oost- en Zuid-Europese steun ook deze keer gekocht.

Als de West-Europese werkende burger denkt dat het bij die 260 miljard euro per jaar blijft, is de West-Europese werkende burger een beetje dom.

Dit zijn namelijk alleen de kosten die ‘door’ de EU worden betaald.

Dit is wat alle burgers via Brussel kwijt zijn.

Hier zitten niet de belastingen en accijnzen in die burgers mogen ophoesten voor nationale uitgaven aan al die gekkigheid.

Hier zitten niet de prijsverhogingen in die burgers het bedrijfsleven moeten betalen voor duurder wordende producten en diensten.

Hier zitten niet de ‘investeringen’ in die burgers moeten doen om hun huis aan te passen (of de ‘boetes’ die ze moeten betalen als ze de Gasafsluitgestapo buiten hun huis weten te houden).

Hier zitten niet…

Nou ja, ik hoef het u niet uit te leggen.

En u hoeft het uw kiezers ook niet uit te leggen.

Dit soort ‘kleine dingetjes’ wordt namelijk gewoon tussen neus en lippen door bedisseld door wat regeringsleiders, zonder dat de burger zich er ook maar één keer via Tweede Kamerverkiezingen over heeft kunnen uitspreken.

Of (LOL) via een referendum.

U was vannacht trots en blij en tevreden.

Ik twijfel nog slechts of u nou gewoon een ordinaire sadist bent, of een psychopaat.

En ik benijd de Britten.

Die hebben in de Brexit-verkiezingen van gisteren definitief afstand genomen van het Groot Europeesche Rijk.

Die hebben de jarenlange dreigementen uit Brussel en de andere lidstaten over de hel en verdoemenis die ze over zich zouden afroepen met een Brexit wéér weerstaan.

In 1945 ons, nu zichzelf bevrijd.

Een dag nadat in dit volkomen krankzinnig geworden land D66 een wetsvoorstel heeft ingediend om een eventuele Nexit feitelijk bijna onmogelijk te maken door de EU in de Grondwet te ‘verankeren’.

Uit angst voor de burgers.

Want die zouden eens wakker kunnen worden voor het te laat is.

Als het al niet te laat is…

Groet,

JanD

PS. Doe Menno Snel de groetjes.

‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.