Gratis terugblikken met TPO+ – December 2018; Victoria’s Secret Angels, Gele Hesjes, Jesse Klaver en Sietske Bergsma

16-12-2019 16:34

Doutzen Kroes op de catwalk van de Victoria's Secret Fashion Show EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ons van TPO begon eind vorig jaar TPO+. Vanaf vandaag elke dag een GRATIS terugblik op wat we de afgelopen 12 maanden zoal schreven opdat ook u – de niet TPO+’er – weet wat u gemist heeft. En natuurlijk onverwijld een abonnement neemt. Want u bent natuurlijk ook wel klaar met al die hinderlijke reclamebanners en ads. Bovendien wilt u ook onbeperkt kunnen reageren en reacties lezen. En een keur aan exclusieve auteurs lezen, nietwaar? TPO+, where the elite meet to read!

Bert Brussen en de Victoria’s Secret Angels

Het was Bert Brussen die aftrapte met een ode aan graatmagere rondborstige Victoria’s Secret Angels met knellende push-ups. Een reactie op een opinieartikel van modejournaliste Cécile Narinx die liever modellen op de catwalk ziet ‘compleet met stoma’s, vetrolletjes, striae en insulinepleisters’. Ja, dat schreef ze echt. Maar wat Brussen betreft is de Victoria’s Secret Angel:

“Hét ultieme icoon van vrouwelijkheid zijn. Het icoon van leven. Van menselijk kunnen. Van presteren. Van talent. Van zeldzaam natuurschoon. Van puur succes. Precies wat al die zeikwijven met hun ‘maatje meer’, ‘plus size’ en overige gestolde zelfhaat uit het pauperparadijs der welvaart zo verschrikkelijk jaloers maakt.”

Maar helaas, eind november dit jaar werd bekend dat de deugdrammers hebben gewonnen: de illustere catwalkshow is niet meer. The Times They Are a-Changin’, en niet ten goede.

De voorspelling van Jurriaan Maessen over de Gele Hesjes

Dan, de Gele Hesjes. Tot op de dag van vandaag demonstreren de Fransen iedere zaterdag door heel Frankrijk. In Nederland probeerde TPO’s immer betrokken Jan Dijkgraaf zijn eigen gele volksbeweging op te zetten. TPO+’s Jurriaan Maessen had er weinig fiducie in:

“Mijn algemene indruk van de vermeende Grote Volksrevolutie is dus vooral die van wat onduidelijk gemor in de marges, wat geduw en getrek, en verder gaat ieder zijns weegs. Het algehele welvaartspeil is eenvoudig te hoog om een of andere grimmige volksrevolte te ontketenen op korte tot middellange termijn, en bij gebrek aan één of andere alles vernietigende asteroïde of zonnevlam zal het zo’n vaart niet lopen.” 

Hoe liep het af? Voor Dijkgraaf was het sowieso een korte termijnproject. Maar wie effectief een einde aan de beweging maakte was minister-president Mark Rutte. Na twee ontmoetingen op het Torentje verdween de beweging in de vergetelheid.

Het probleem Jesse Klaver

“Het grootste probleem van GroenLinks en Jesse Klaver is Jesse Klaver”, viel een jaar geleden te lezen in Bassiehof. “Vingerwapperen en hypocrisie gaan niet samen“, schreef Bas Paternotte in zijn politieke column over de door schandalen achtervolgde partij. Een jaar later is er weinig veranderd. Aan het dossier is nu het graaiende GroenLinks Kamerlid Isabelle Diks toegevoegd. Wederom laat Jesse Klaver een affaire volledig uit de klauw lopen.

Onze vrouw in Berlijn; Sietske Bergsma over de EU in 2019

Onze vrouw in Berlijn, Sietske Bergsma, schreef in december 2018 op TPO+ over de Europese Unie in 2019. Ze was weinig hoopvol.

“Het houdt niet op in 2019. Het verschil is dat we het nu weten. Alles. Wie nu niet ziet dat GroenLinks geen democratie respecteert en wil heersen in Amsterdam, wie nu niet ziet dat Mark Rutte de grootste landverrader van deze eeuw is, wie nu nog niet ziet dat de EU er niet voor ons is, zal niet begrijpen waar die gekkigheid maar vandaan blijft komen. In 2019 zullen meer mensen dan ooit, en zeker meer dan in het afgelopen jaar, wakker worden in die tsunami van ontwrichtende maatregelen die ingezet zijn om verzet onmogelijk te maken en onze wil te breken. Kikkers in een pan op het vuur, en de temperatuur op 31 december 2018 ligt tegen het kookpunt aan.”

Een jaar later is inmiddels een nieuwe Europese Commissie aangetreden, wederom is Frans Timmermans de Tweede Man en bovendien gepromoveerd als Klimaat Tsaar. En dat zullen we weten: Frans Timmermans heeft 1000 miljard euro nodig voor zijn klimaatbeleid. Waarvan akte.

Door nu een abonnement te nemen op TPO+ steun je direct TPO fijne, onafhankelijke online journalistiek in Nederland. En het is echt waar: alleen met jouw hulp kunnen we de komende jaren door blijven gaan met wat we nu doen!

Houdt er rekening mee dat u cookies zult moeten accepteren en niet moet verwijderen, anders zult u steeds opnieuw moeten inloggen.

Een abonnement cadeau geven? Kijk dan hier.

Maandabo TPO+
€ 4 per maand
Dit abonnement verlengt iedere maand automatisch via een machtiging. Het bedrag is inclusief BTW.
Jaarabonnement TPO 3.0.
€ 41 per jaar
Het bedrag is inclusief BTW.
Eeuwig abo TPO+
€ 1500 voor altijd
Dit abonnement is levenslang geldig. Het bedrag is inclusief BTW.