Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pieter Omtzigt

18-12-2019 09:31

KerstKerst

Beste Pieter,

Als je Tweede Kamerleden als volksvertegenwoordigers ziet, ben jij zonder enige twijfel één van de beste parlementariërs die we in dit land hebben.

De manier waarop je je ook nu weer, samen met Renske Leijten van de SP, hebt vastgebeten in het toeslagen-dossier bij de Belastingdienst verdient ons aller bewondering.

Telkens als de verantwoordelijke D66-staatssecretaris Menno Snel jullie de afgelopen twee jaar het bos in stuurde en de uitstekende onderzoeksjournalisten van RTL Nieuws en Trouw jullie van nieuwe munitie voorzagen, doken jullie er met niet aflatende energie bovenop.

Vandaag is er weer een confrontatie met Menno Snel.

Omdat-ie na het debat van precies twee weken geleden andermaal bewees meer robot dan mens van vlees en bloed te zijn én omdat hij de Tweede Kamer voor de zoveelste keer ‘onjuist heeft geïnformeerd’, wat ze bij ons in Eesterga trouwens ‘liegen’ noemen.

Twee weken geleden zag jij, ondanks alles wat je wist over D66-staatssecretaris Menno Snel, geen reden om een motie van wantrouwen tegen hem te steunen.

Laten wij elkaar geen mietje noemen, Pieter.

Als Menno Snel twee weken geleden staatssecretaris was geweest in een kabinet van VVD, PvdA en D66, had jij die motie van wantrouwen gesteund. Sterker: je had ‘m zelf ingediend.

Maar omdat Menno Snel staatssecretaris is in een kabinet met jouw partij, het CDA, deed je dat niet.

Er is een kans dat Menno Snel de afgelopen twee weken een keer voor de spiegel heeft gestaan, zichzelf aankeek en tot de conclusie kwam dat hij de eer bij de volgende confrontatie met de Tweede Kamer aan zichzelf moet houden, de zogenaamde Hennis-exit. Maar dat veronderstelt de aanwezigheid van zelfinzicht en een menselijk hart. Dus die kans is klein.

Iets groter is de kans dat Mark Rutte net als eerder bij Ivo Opstelten met het bonnetje en Halbe Zijlstra met de Poetin-leugen het bekende ‘positie onhoudbaar’-seintje heeft gegeven en dat Menno Snel om die reden vandaag zijn laatste bezoek aan de Tweede Kamer brengt.

Anderzijds: zowel Snel als Rutte hebben de volksvertegenwoordiging, en via jullie de bevolking, nu zoveel fuck you’s gegeven, dat de kans groter is dat Renske Leijten weer, en nu namens de complete oppositie, een motie van wantrouwen indient tegen D66-staatssecretaris Menno Snel.

En dan sta jij voor de afweging, Pieter.

Ben je een volksvertegenwoordiger?

Of ben je een slaaf van de coalitie?

Kies je voor het volk?

Of kies je voor het pluche?

Ik ben benieuwd.

Maar, door schade en schande wijs geworden, ook weer niet…

Groet,

JanD

PS. Weet je wie, qua karakter, ook zo de politiek in kan? Michael van Praag!

Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.