Binnenland

Slachtofferhatende ex-strafrechter Frank Wieland (70): ‘Slachtoffers hebben te veel rechten in rechtszaal’

20-12-2019 12:14

Slachtoffers hebben te veel rechten gekregen in de rechtszaal. Dat zegt oud-strafrechter Frank Wieland (70) vrijdag in een interview met de Volkskrant.

In het interview zegt Wieland dat de politiek een “desastreuze fout heeft gemaakt door het slachtoffer steeds meer in de handen van de strafrechter te duwen”. Het gevolg daarvan is dat de rechter empathisch moet zijn tegenover het slachtoffer, en zich tegenover de verdachte neutraal moet gedragen, stelt hij. “Dat is erg ongemakkelijk.”

Volgens Wieland moet de positie van het slachtoffer in het strafproces heroverwogen worden. Zaken nemen volgens hem meer tijd in beslag omdat slachtoffers en hun advocaten ook tijdens zittingen gehoord moeten worden.

Dat kost meer tijd en mede daardoor loopt de rechtspraak achterstand op, zegt Wieland. “Als je het slachtoffer vrij baan geeft en laat vergezellen van een slachtofferadvocaat, wordt het strafproces heel kostbaar.”

Anp

Bonusquotes:

“Een van zijn zorgen is de jongste generatie rechters; die straffen soms erg hard,wat hij ‘heel erg eng’ vindt. ‘Ik begrijp de roep van de samenleving om harder te straffen en we moeten daar als rechters naar luisteren, want je zit daar niet voor jezelf. Maar ik hou mijn hart vast.

Je lost problemen niet op met een harde straf. Het merendeel van de verdachten die we zien, zijn mislukte stakkers. Met zo’n starre houding krijg je recidive – zo iemand zit in de mallemolen van zijn ongeluk. Zo creëer je outcasts. Ik vind echt dat we de verkeerde kant op hollen.

Steeds harder straffen druist in tegen alles waar hij voor staat, zegt Wieland.

Ik denk vaak dat slachtoffers beter geholpen zijn met een gedragsdeskundige, dan wanneer je ze in de molen van de rechtspraak sleept. Als een slachtoffer zegt: de dader heeft twee jaar gekregen maar ik heb levenslang, dan denk ik: dat doe je zelf. Dat is hard, maar dat doe je echt zelf. Leef met je verlies, het kan je gebeuren.”