Buitenland

Kerstmarkt Berlijn korte tijd ontruimd na vals alarm over verdacht voorwerp

21-12-2019 22:15

In Berlijn heeft de politie vandaag de kerstmarkt ontruimd waar drie jaar geleden een terroristische aanslag plaatsvond. Er zou een verdacht object zijn gevonden op de kerstmarkt aan de Breitscheidplatz. Dit bleek vals alarm.

Duitse media berichten aanvankelijk dat er twee Syriërs zouden zijn aangehouden met een “potentiële islamitische terroristische” achtergrond. Ook het AD berichtte daar over.

Een van de twee mannen zou al worden gezocht in de VS vanwege zijn kennis van explosieven. Dat blijkt niet het geval, er ontstond wel enige verwarring door een fout bij het natrekken van de namen van twee mannen.

Er zou uiteindelijk niemand zijn gearresteerd en er is geen verdacht pakket gevonden. Inmiddels zou de kerstmarkt dan ook weer worden vrijgegeven.

Op deze kerstmarkt reed de Tunesische Anis Amri in 2016 met een vrachtwagen in, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. De Italiaanse politie schoot hem vervolgens dood nadat hij Duitsland was ontvlucht.

“Momenteel werken onze collega’s op de #Breitscheidplatz-kerstmarkt en ontruimen deze na aanwijzingen voor een mogelijk verdacht object”, tweette de politie van Berlijn. Alle bezoekers hebben de markt rustig verlaten, voegde de politie later toe. In de nabijgelegen Gedächtniskirche is een bijeenkomst voortijdig beëindigd.

(TPO/ANP)