Buitenland

Erdogan: ‘Nieuwe vluchtelingencrisis zoals in 2015 onvermijdelijk, tenzij EU helpt in strijd Syrië’

22-12-2019 22:41

Turkije kan een nieuwe migratiegolf uit Syrië niet aan, zei president Tayyip Erdogan zondag. Hij voegde eraan toe dat Europese landen de impact van een dergelijke instroom zullen voelen als het geweld in de Idlib-regio in Syrië niet wordt gestopt.

Sprekend tijdens een prijsuitreiking in Istanbul zei Erdogan dat meer dan 80.000 mensen momenteel onderweg zijn van Idlib naar Turkije vanwege Russische en Syrische bombardementen in de regio. Hij zei dat het onvermijdelijk is dat Europa een nieuwe migrantencrisis zoals in 2015 tegemoet gaat, tenzij het helpt het geweld in de regio te stoppen.

Erdogan zei ook dat Turkije in samenspraak met Rusland al het mogelijke doet om de bombardementen in Idlib te stoppen. Een Turkse delegatie zal maandag naar Moskou gaan om de ontwikkelingen in Syrië te bespreken. Turkije zal na die gesprekken bepalen welke stappen het zal nemen, aldus Erdogan.

De opstandelingen die vechten tegen het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad hebben hun laatste bolwerk in de provincie Idlib en aangrenzende gebieden. De strijd zou zijn opgelaaid toen strijders van het jihadistische Hayat Tahrir al-Sham de aanval openden op posities van het regime. Het Syrische leger ging vervolgens met Russische luchtsteun in de tegenaanval.

Anp