Gratis terugblikken met TPO+ – April 2019; Brussen, Von der Dunk en Paternotte maken zich boos (En rechtse TV is dood)

30-12-2019 17:08

WNL's Goedemorgen Nederland. (Screenshot NPO)

Ons van TPO begon eind vorig jaar TPO+. Daaarom deze maand een GRATIS terugblik op wat we de afgelopen 12 maanden zoal schreven opdat ook u – de niet TPO+’er – weet wat u gemist heeft. En natuurlijk onverwijld een abonnement neemt. Want u bent natuurlijk ook wel klaar met al die hinderlijke reclamebanners en ads. Bovendien wilt u ook onbeperkt kunnen reageren en reacties lezen. En een keur aan exclusieve auteurs lezen, nietwaar? TPO+, where the elite meet to read!

Bert Brussen over Michael Panhuis en een gegijzeld land waar de pikzwarte nacht eindeloos zal duren

De Tweede Kamer debatteerde in april over de nasleep van de moord op Anne Faber door Michael Panhuis. Verantwoordelijk minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) overleefde dat debat door 1. diep door het stof te gaan en excuses aan en te bieden en 2. nieuwe maatregelen te treffen die een dergelijk drama in de toekomst moeten voorkomen. Opmerkelijk: een deel van het debat ging over de TOON van Theo Hiddema (FvD). Dan ben je bij Bert Brussen dus aan het verkeerde adres.

“Hoe werkt zoiets door in het hoofd van een minister? Politici zijn weliswaar beroepsleugenaars en hebben net zo min een ziel als strafrechtadvocaten, toegegeven, maar toch, het zijn geen psychopaten (dan liepen ze nu wel vrij rond in Den Dolder, immers, of zaten met een mes op zak in de Amsterdamse metro). Dat moet ergens een heel ziekmakend, verschrikkelijk gevoel geven: alleen maar ‘sorry’ zeggen en dan weer gewoon lekker verder met je carrière, terwijl het bloed van Anne Faber gewoon niet van je handen is te wassen, ook niet met garagezeep en staalwol, en je de nabestaanden hun trauma bijna letterlijk met zich mee kunt zien torsen, als een hardhouten juk op hun schouders of een loden bal aan hun voeten.”

Brussen: “Oeps, sorry dat uw dochter op beestachtige wijze is verkracht en vermoord door iemand die niet vrij rond hoorde te lopen

Thomas von der Dunk over Thierry Baudet

Thomas von der Dunk reflecteerde op de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie een maand eerder (Zie ook de aflevering van gisteren).  De cultuurhistoricus en publicist beschouwde ‘de geloofwaardigheid van Thierry Baudet na zijn winst in inteeltgemeentes als Urk en Volendam‘.

Plus:

“Er komt bij élke frisse nieuwe partij onvermijdelijk het moment dat die niet zo nieuw en fris meer is – ook in dit geval. Omdat de partij dan ook zelf voor de keus staat: principieel aan de zijlijn blijven staan roeptoeteren, of vuile handen maken met het partijkartel. En hoe meer men dan de ander als ondermijners van de hele westerse beschaving verketterd heeft – en het complotdenken tiert vooral in rechts-populistische kring welig – hoe moeilijker dan psychologisch die laatste stap is. En dan scheiden zich ook onder het electoraat van het eerste uur de wegen tussen degenen die voor totale oppositie tegen het bestel blijven staan, en degenen die liever een half ei hebben dan een lege dop. Nederland is nu eenmaal een remise-samenleving, waarin niemand echt zijn zin krijgt, maar daardoor ook tegelijk (bijna) niemand gillend van woede de deur uitrent.”

Bassiehof – Haagse slijter krijgt Turkse bedreigingen; Nederlandse ambassadeur wil op bezoek bij bedreiger

TPO+’s politiek duider Bas Paternotte stuitte op een wel heel erg onfrisse zaak. Ofran Badakhshani heet hij, slijter in Den Haag. De ondernemer verkoopt sinds kort wodka met de naam Rumi. De drank is vernoemd naar Jalalludin Rumi, een naar verluid beroemde, 13e eeuwse Perzische, islamitische dichter, filosoof en mysticus. De burgemeester van de Turkse stad Konya, die lid is van de AKP-partij van president Erdogan, richtte zich middels een brief tot de Nederlandse autoriteiten met de oproep dat deze slijter moet afzien van het gebruikmaken van deze naam voor een wodka. Bedreigingen vielen de slijter daarna ten deel. Het kabinet zei vervolgens dat de Nederlandse ambassadeur in Turkije dit niet over haar kant had laten gaan. Uit de brief die topdiplomaat Marjanne de Kwaasteniet (een D66-dame overigens) aan de Turkse burgemeester stuurde bleek iets heel anders:

“Kort samengevat: Nederland voelt er niets voor deze Haagse ondernemer te vervolgen. Maar het staat De Turk vrij om naar de rechter te stappen. En oh ja, ik kom uw stad graag eens bezoeken.”

Het stond er echt.

Hans van Willigenburg over de deplorabele staat van rechtse televisie in Nederland

TV-recensent boog zich over het ‘rechtse’ aanbod op de televisie nadat Jensen van RTL5 was verdwenen. Uiteindelijk kwam hij uit bij WNL.

“Ondertussen moeten we het in Nederland wat rechtse tv betreft doen met het stikbrave WNL, ofwel Wakker Nederland. Opperbaas Bert Huisjes verklaarde bij M dat het compromis en de goede, lieve vrede (het polderen, dus) zó diep in de Nederlandse volksaard verankerd ligt dat ruzie-tv á la Fox hier geen schijn van kans heeft, lees, ‘niet scoort’. Wat een treurnis! Deze Huisjes kiest derhalve bewust voor zoetsappige indutprogramma’s terwijl, bijvoorbeeld, de Europese Unie bijna smeekt om vanuit een niet-links perspectief het vuur aan de schenen gelegd te krijgen. Maar nee, dat zou on-Nederlands zijn, aldus Huisjes’ filosofie. Dus keken we zaterdagochtend naar Goedemorgen Nederland, het paradepaardje van WNL, dat haar beste beentje voor zette en Koningsdag in een mierzoete verpakking tot ons bracht, inclusief Oranje ballonnen en potsierlijke plastic kroontjes.

Rechtse tv in Nederland? ‘Behelpen’ is nog de vriendelijkst denkbare kwalificatie.” 

Joe!

Door nu een abonnement te nemen op TPO+ steun je direct TPO fijne, onafhankelijke online journalistiek in Nederland. En het is echt waar: alleen met jouw hulp kunnen we de komende jaren door blijven gaan met wat we nu doen!

Houdt er rekening mee dat u cookies zult moeten accepteren en niet moet verwijderen, anders zult u steeds opnieuw moeten inloggen.

Een abonnement cadeau geven? Kijk dan hier.

Maandabo TPO+
€ 4 per maand
Dit abonnement verlengt iedere maand automatisch via een machtiging. Het bedrag is inclusief BTW.
Jaarabonnement TPO 3.0.
€ 41 per jaar
Het bedrag is inclusief BTW.
Eeuwig abo TPO+
€ 1500 voor altijd
Dit abonnement is levenslang geldig. Het bedrag is inclusief BTW.