Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Top 25 van 2019 (slot)

31-12-2019 09:01

Sale (NL)Sale (NL)  

Beste mensen, Als Radio 2 ouwe hits mag recyclen, mag ik het ook. De laatste vijf dagen van het jaar presenteer ik je daarom de 25 best gelezen ‘Briefjes van Jan’ van 2019. Vandaag de complete Top 25.

25

Aan de Nederlandse boeren

Over een groep Nederlanders die het niet bij zeuren en klagen in de beschutting van de huiskamer alleen houdt, maar die ook het lef heeft om de straat op te gaan om politici te confronteren met de gevolgen van hun ‘beleid’. (1 oktober 2019)

24

Aan prinses Beatrix

Over een oudere mevrouw die haar nieuwe paard vernoemde naar de moordenaar van Pim Fortuyn en daarmee een dikke middelvinger opstak naar de Pimmels en andere mensen met fatsoen in hun donder. (15 augustus 2019)

23

Aan Nasrdin Dchar

Over een acteur die op Twitter klaagde dat een ober van een restaurant in IJmuiden een racistische grap tegen hem had gemaakt – en die ergens in Eesterga een bullshitdetector liet loeien… (3 november 2019)

22

Aan Jerrry A

Over een criminele afstammeling van Ghanese slavenhandelaren, die van subsidieslurpen en gastheren en -vrouwen pesten zijn levenswerk heeft gemaakt. Ook bekend van het gedicht: Ies Rassies. Of zoiets. (11 november 2019)

21

Aan Nasrdin Dchar (vervolg)

Over een uitnodiging om een voorstelling van de eerste Marokkaanse Gouden Kalf-winnaar bij te wonen en daarna ‘de dialoog’ aan te gaan. (4 november) 

20

Aan Peter R. de Vries

Over de enige journalist die aanwezig mocht zijn bij de schouw met de verdachte van de moord op Nicky Verstappen – maar dan in één van zijn andere 24 rollen.  (27 augustus 2019)

19

Aan alle woningzoekenden

Over een rechter die woningzoekenden wéér wat verder naar de onderkant van de wachtlijst duwde door Somaliërs die Engeland wegens de naderende Brexit wilden ontvluchten voorrang te geven bij de toewijzing van een woning in Nederland. (24 augustus 2019)

18

Aan Mark Rutte

Over kinderarmpjes, meisjestietjes, het politieke proces tegen Geert Wilders en de introductie van een nieuwe, afschrikwekkende straf: het foei-gesprek. (22 augustus 2019)

17

Aan Jesse ‘clusterfuck’ Klaver

Over een partij die een aanrander van een stagiaire ontsloeg en ‘m een paar maanden later in een ander kantoor, op 500 meter lopen van zijn oude werkstek, weer een baan gaf. (3 mei 2019)

16

Mark ‘Regillio’ Rutte

Over een ritje naar Rotterdam omdat de Dijkhoffjes en de Dilantjes weer keurig corvee deden om de onnozele halzen weer op de partij van de opperpinokkio te laten stemmen. (12 januari 2019) 

15

Aan capo di tutti capi Mark Rutte

Over hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat ook de politie zich door de premier laat misbruiken om het politieke proces tegen Geert Wilders op gang te helpen. (8 juni 2019)

14

Aan Lilian Marijnissen en Jesse Klaver

Over de wegkijkende leiders van de twee partijen die de hofleveranciers zijn als er extreemlinks gajes gezocht wordt om – ik noem maar wat – Thierry Baudet met de dood te bedreigen. (25 maart 2019)

13

Aan meneer Halsema

Over een man met weinig carrièreperspectief die zijn vrouw whitewasht én voor schut zet in een paginagroot lik- en slijminterview met NRC Handelsblad. (14 september)

12

Aan GroenLinks-wethouder Jorrit Nuijens

Over iemand van de Jesse-sekte die politieagenten in hun gezicht spuugt nadat-ie helemaal koekwaus was gegaan op een glaasje water. Of zoiets. (21 juni 2019)

11

Aan de boeren

Over waarom de boeren bij hun demonstratie niet met eieren moeten gooien, maar op eieren moeten lopen. Omdat politici en media anders in eendrachtige samenwerking de sympathie van de bevolking zullen downplayen. (16 oktober)   

10  

Aan Nasrdin Dchar (slot)

Over die avond in december dat iemand op rij 15, stoel 22 in De Meervaart beleefd een programma uitzat in afwachting van een dialoog en een bonnetje… (12 december 2019)

9  

Aan links Nederland

Over hoe heel politiek-correct Nederland een treurige tiener uit Stockholm misbruikt (en loopt te schieten op de boodschapper). (24 september 2019)

8

Aan Mabel van Oranje

Over iemand uit de stal van Beatrix die gewoon keihard pleit voor het terughalen van IS-kinderen, IS-vrouwen en zelfs IS-oorlogsmisdadigers – net als haar zwager Tijn’ trouwens. (1 december)

7

Aan Josef Klaver

Over een partij die serieus wil dat 70-plussers die de zorgverzekeraars op kosten dreigen te jagen eerst even langs de geriater gaan om te overleggen of een spuitje niet beter is, want de kinderen komen toch al nooit op bezoek… (12 februari 2019)

6

Aan Lil’ Kleine

Over een verwend kutkind dat eerder briefjes van 500 euro verbrandde en nu in het nieuws kwam omdat hij bij een winkel waar hij niet met alle egards werd behandeld voor 40.000 euro kleding ging kopen – om ze terug te pakken, LOL.  (24 februari 2019)

5

Aan Femke Halsema

Over een burgemeester die vol op het orgel ging richting Telegraaf toen bleek dat het een dikke vette bende was in haar éigen burgemeesterswoning, qua ‘klierende’ zoon en -naar later zou blijken- wapen bezittende echtgenoot. (14 augustus 2019)

4

Aan Mabel van Oranje

Over de favoriete schoondochter van prinses Beatrix, die het maar niks vond dat het plebs die malle Donald Trump tot president van de Verenigde Staten heeft verkozen (terwijl ze qua bed vroeger zelf niet vies was van gajes). (2 juni)

3

Aan Bridget Maasland

Over hoe een pedoseksuele tv-presentatrice nat ging toen ze ‘op haar zoon’ bezwoer dat ze zich helemaal niet vijf jaar geleden in De Zwarte Kat vergreep aan die kleine Hazes. (21 december 2019)

2

Aan Arjen Lubach

Over de volledig ingekapselde grapjurk die selectief shopte uit een citaat van een boer die -overmand door emoties- in de fout ging. En ‘plop’ deden de Ollongrenetjes… (21 oktober 2019)

1

Aan rapper Boef

Over uitschot. Dat er voor zorgt dat ik de afgelopen 349 dagen geen beter (gelezen) ‘Briefje van Jan’ heb geschreven dan dat aan hem. Omdat die sukkel het zelf zijn eigen netwerk in gooide, vermoedelijk in de hoop dat zijn vriendjes mij dan gingen bedreigen of uitschelden of stenen door mijn ramen zouden gooien en ik dan huiliehuilie ging doen. Maar ik ben Chris Klomp niet :-) (17 januari 2019)

Hou je veilig vanavond!

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.