Buitenland

WO III kan elk moment beginnen: V.S. & Israël vs. Iran & Hezbollah

03-01-2020 10:34

Bij een luchtaanval van de Verenigde Staten op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn minstens acht doden gevallen. Onder hen bevinden zich de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis. Het Pentagon heeft de aanval bevestigd. “Deze aanval is uitgevoerd om toekomstige Iraanse aanvalsplannen af te weren”, aldus een statement vanuit het Pentagon. De Iraanse Revolutionaire Garde bevestigt dat Soleimani is omgekomen.

De voertuigen waarin beide militairen zaten, werden vlak bij een luchtvrachtterminal geraakt en vlogen in brand. Vijf andere inzittenden overleefden de aanval evenmin. Het achtste slachtoffer zou een burger zijn. Ook zouden er meerdere gewonden zijn gevallen.

De raketaanval komt twee dagen nadat pro-Iraanse demonstranten de Amerikaanse ambassade in Bagdad belaagden. Betogers gooiden met stenen en scandeerden leuzen als “Nee, nee, Amerika. Nee, nee, Trump.” De Amerikaanse ambassadeur en stafpersoneel werden geëvacueerd tijdens de schermutselingen. Woensdag in de loop van de dag zijn de betogers weer vertrokken.

De onrust volgde op Amerikaanse luchtaanvallen op bases in Irak van een door Iran gesteunde militie, waarbij zeker 25 doden vielen en tientallen mensen gewond raakten.

***

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken heeft de luchtaanval in Irak, waarbij de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani is omgekomen, scherp veroordeeld. Hij beschouwt de aanval als een gevaarlijke escalatie en waarschuwt de Verenigde Staten dat die consequenties gaat hebben.

“Deze Amerikaanse daad van internationaal terrorisme en het vermoorden van generaal Soleimani is extreem gevaarlijk en een onverstandige escalatie”, schreef de minister op Twitter. “De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor alle gevolgen van zijn schurkenstaten-terrorisme.”

De Verenigde Staten voerden een drone-aanval uit op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad waarbij minstens acht doden gevallen. Naast Soleimani kwam ook de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis om. Het Pentagon heeft laten weten dat president Donald Trump opdracht heeft gegeven voor de aanval.

***

Het verzet tegen de VS en Israël wordt alleen maar groter door de aanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, vrijdag gezegd.

Door de aanval met drones vielen minstens acht doden, onder wie de vooraanstaande Iraanse militair generaal Qassem Soleimani. “Alle vijanden moeten weten dat de jihad van verzet door zal gaan met dubbele motivatie en dat een definitieve overwinning wacht voor de strijders van de heilige oorlog”, aldus Khamenei in een verklaring op de Iraanse televisie.

De Iraanse president Hassan Rohani sloot zich bij de woorden van de geestelijk leider aan. “Het martelaarschap van Soleimani maakt Iran nog meer vastbesloten als het gaat om verzet tegen de expansie van de VS en het verdedigen van onze islamitische waarden. Iran, met andere landen in de regio die vrede willen, zal wraak nemen”, aldus de president.

***

De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ziet in de aanval door de VS in Irak een risico voor escalatie. Dat kunnen de VS en de wereld zich niet permitteren, aldus Nancy Pelosi in een verklaring.

Ze riep de Republikeinse president Donald Trump op zo snel mogelijk parlementsleden in te lichten over de aanval op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Baghdad. Daardoor kwamen zeker acht mensen om het leven, onder wie de prominente Iraanse generaal Qassem Soleimani.

“De luchtaanval van vanavond riskeert de provocatie van een gevaarlijke escalatie van geweld”, aldus Pelosi. “Amerika, en de wereld kunnen zich niet permitteren dat de spanning escaleert tot een punt waarop we niet meer terug kunnen.”

***

De VS hebben met een aanval op het vliegveld van Bagdad twee vliegen in één klap geslagen. Onder de doden die bij de aanval vielen zijn twee sleutelfiguren die met succes de invloed van Iran in het Midden-Oosten hebben uitgebreid, met name in Irak en Syrië.

Het zijn de in Iran immens populaire generaal Qassem Soleimani die onder meer in Syrië speciale eenheden leidde, en een van de belangrijkste vijanden van Amerikaanse belangen in Irak, Jamal Jaafar Ibrahimi, die door het leven ging als Abu Mahdi al-Muhandis.

Generaal Soleimani gold als een vertrouweling van geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. Die maakte hem in 1998 commandant van ‘de elite van de elitetroepen’, de Quds Strijdmacht. Die eenheid verzamelt inlichtingen en voert speciale operaties uit in het buitenland. Ze is onderdeel van de machtige Revolutionaire Garde die de elitetroepen van het sjiitische regime vormen.

Soleimani werkte eerst in stilte aan nauwe banden met sjiïeten in Libanon, Syrië en Irak. Hij trad in de Syrische burgeroorlog op de voorgrond en werd een oorlogsheld in Iran. Soleimani geldt bijvoorbeeld als de architect van de Russisch-Iraanse alliantie die de strijd in het voordeel van de Syrische president Assad beslechtte. Soleimani’s strijdmacht is ook actief in Libanon en Irak en bewapent milities om er Amerikanen of hun bondgenoten te bestrijden.

Al-Muhandis (De Ingenieur) kwam uit Basra en was kind van een Iraakse vader en een Iraanse moeder. Hij vocht met de Iraanse garde tegen de dictatuur van Saddam Hussein. Hij verwierf in die tijd ook de Iraanse nationaliteit en knoopte nauwe banden aan met het regime in Teheran. Hij heeft onder meer met aanslagen en zijn sjiitische milities de greep van Iran op het buurland versterkt. De zelden op de voorgrond tredende al-Muhandis was een van de belangrijkste uitvoerders van Iraanse ambities in Irak. Al-Muhandis was, net als zijn militie Kataib Hezbollah, volgens Washington terroristisch.

***

De Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi heeft de aanval door de VS op de luchthaven van Baghdad veroordeeld. Hij noemde het een grove schending van de voorwaarden voor de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in zijn land en sprak van moord.

Abdul-Mahdi riep het parlement in spoedzitting bijeen. Volgens de premier zal het parlement met wetgeving moeten komen waarmee de Iraakse waardigheid, veiligheid en soevereiniteit moeten worden gewaarborgd.

De aanval met drones op de luchthaven kostte aan zeker acht mensen het leven, onder wie de belangrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani. De aanval werd in opdracht van de Amerikaanse president Donald Trump uitgevoerd. Ook de commandant van Iraakse milities die door Iran worden gesteund kwam om door de aanval.

***

De Amerikaanse ambassade in Bagdad raadt landgenoten aan het land onmiddellijk te verlaten. De VS hebben op het vliegveld van Bagdad onder anderen de in Iran erg populaire generaal Qassem Soleimani met een drone-aanval gedood. Washington vreest dat pro-Iraanse sjiitische milities wraak willen nemen op Amerikanen in het land.

Zij krijgen het advies het land zolang het nog kan per vliegtuig te verlaten of anders over land naar een buurland te gaan. De Franse ambassade heeft Fransen geadviseerd uit de buurt te blijven van samenscholingen.

***

De Libanese sjiitische beweging Hezbollah heeft opgeroepen waar ook ter wereld de “grote Amerikaanse misdaad” te wreken. De beweging doelt op de moordaanslag waarmee de VS met drones onder anderen de Iraanse generaal Qassem Soleimani uit weg ruimden op het terrein van het vliegveld van Bagdad. Soleimani was naar verluidt net met een vliegtuig uit Syrië of Libanon aangekomen.

Soleimani was een van de bekendste militairen die voor Teheran meer invloed in het Midden-Oosten moesten zien te krijgen. Hij begon met steun aan de Libanese sjiïeten in hun strijd tegen Israël en later in hun strijd tegen soennitische extremisten in Syrië. Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah zei dat zijn beweging doorgaat op de met Soleimani ingeslagen weg. De VS bereiken volgens hem met de moorden niets en zij moeten gestraft worden, berichtte de omroep al-Manar.

In het Syrië van president Assad is ook verontwaardigd gereageerd op de dood van Soleimani. Dat Assads regime de burgeroorlog heeft overleefd, dankt het voor een belangrijk deel aan Soleimani. Damascus betitelde de Amerikaanse moordaanslag als een ernstige escalatie van de situatie in de regio en beschuldigde de VS ervan zich als een misdadigersbende te gedragen. Tegenstanders van Assad prezen de liquidatie van Soleimani juist.

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn bezoek aan Griekenland ingekort en keert vrijdag terug voor overleg met zijn kabinet.

Volgens het Kremlin worden de spanningen in het Midden-Oosten door de Amerikaanse aanval alleen maar groter.

***

Israël heeft zijn leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht naar aanleiding van de Amerikaanse aanval op de luchthaven van het Iraakse Baghdad en de dood van een Iraanse generaal. Gevreesd wordt dat Iran via zijn bondgenoten in de regio wraak zal proberen te nemen door Israël te bestoken. Dat land is een trouwe bondgenoot van de VS.

Onder andere Hezbollah in het aangrenzende Libanon en de Palestijnse militante groepering Hamas in Gaza worden door Iran gesteund. De Israëlische minister van Defensie riep de chefs van het leger en veiligheidsdiensten bijeen om de situatie te bespreken.

Door de aanval met drones kwamen zeker acht mensen om, onder wie de prominente Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Anp