Gratis terugblikken met TPO+ – Juli 2019; Gökmen Tanis, koningin Máxima en de vertrutting van de VPRO

04-01-2020 18:25

Koningin Máxima met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (Foto Saoedische overheid))

Ons van TPO begon eind 2018 TPO+. Daarom de komende tijd een GRATIS terugblik op wat we de afgelopen 12 maanden zoal schreven opdat ook u – de niet TPO+’er – weet wat u gemist heeft. En natuurlijk onverwijld een abonnement neemt. Want u bent natuurlijk ook wel klaar met al die hinderlijke reclamebanners en ads. Bovendien wilt u ook onbeperkt kunnen reageren en reacties lezen. En een keur aan exclusieve auteurs lezen, nietwaar? TPO+, where the elite meet to read!

Bart Collard over wat we kunnen leren van de woorden van de Utrechtse aanslagpleger Gökmen Tanis

Gökmen Tanis schoot 18 maart 2019 drie mensen dood in en bij een tram in Utrecht, waarna hij wegvluchtte in een auto. Van de gewonden overleed een slachtoffer tien dagen later. Hoewel er sindsdien werd gespeculeerd over een terroristische aanslag, ontbrak die bevestiging nog. Bij de eerste pro-formazitting, op 1 juli 2019, werd hierover meer duidelijk. Tanis lijkt gehandeld te hebben in naam van zijn god, Allah. Bart Collard waarschuwde voor het gevaar van orthodoxie in de samenleving.

“We moeten streven naar een religievrije wereld – al dan niet met gemoderniseerde religies als tussenstations – zonder daarbij religie te verbieden. Geloven en daar uiting aan geven past binnen de vrijheid van expressie, zolang anderen daardoor maar geen leed wordt aangedaan. In een orthodox religiebeeld is er echter slechts ruimte voor een heteronome moraal, waarin een god de regels bepaalt. Woorden die millennia oud zijn bepalen dan hoe er nu, anno 2019, geleefd moet worden, terwijl sommige van onze inzichten drastisch veranderd zijn. In een vrije samenleving past dat niet. Onze moraal is autonoom: wij bepalen die zelf.”

Bart Collard – Wat we kunnen leren van de woorden van Gökmen Tanis over zijn aanslag in Utrecht

Erdal Balci heeft spijt dat hij koningin Máxima niet waarschuwde

Koningin Máxima kwam in 2019 in opspraak vanwege een ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Erdal Balci dineerde 15 jaar geleden met de toen nog niet vorstin en had haar eigenlijk moeten waarschuwen.

“Nu zijn we vijftien jaar verder en ik schaam me voor mijn eigen aandeel in het feit dat koningin Maxima’s mooie verschijning voor het karretje van een koppensneller is gespannen en dat zij zodanig constitutioneel gemuilkorfd is dat ze noch uitleg kan geven noch zichzelf kan verdedigen. Ik had haar kunnen waarschuwen. Ik had tegen haar kunnen zeggen dat ze de meest tragische vrouw van Nederland ging worden, dat wij, het plebs van het land, ons heerlijk zouden warmen aan de vlammen van een miljoen meningen en zij en haar gezin in de vrieskou zouden belanden. Voor haar en haar familie niet eens de warmte van de dovende luciferstokjes.

Maar ik was te druk bezig met het duurste eten naar binnenwerken, hield mijn bek en schreef er vervolgens vijftien jaar niet over. Bij een simpele broodschrijver duurt het dus vijftien jaar eer hij het hart lucht, bij militairen die over de oorlog zwijgen twee keer zolang. Een door wet en volk gegijzelde koningin doet er vast nog langer over.”

Erdal Balci – ‘Koningin Maxima’s mooie verschijning werd voor het karretje van een Saoedische koppensneller gespannen’

Hans van Willigenburg over de definitieve vertrutting van de VPRO

VPRO-programma’s Vrije Geluiden (Muziek) en Boeken (Interviews met schrijvers) zijn gestopt. TPO+’s TV-recensent Hans van Willigenburg was ziedend.

“Met het stopzetten van Vrije Geluiden en Boeken lijkt de VPRO gezwicht voor waar andere omroepen allang voor zijn gezwicht: het verknippen van niet aaibare inhoud, niet aaibare personen en niet aaibare gebeurtenissen tot een collage waar niemand aanstoot aan kan nemen, maar ook niemand meer blij van wordt. Als de VPRO al niet meer het lef heeft om een knotsgekke trompettist of megalomane schrijver het podium te geven, zonder de inquisitie van vragen als ‘welke doelgroep bedienen we hiermee?’ of ‘past deze weirdo wel bij zenderprofiel dat we uit willen stralen?, lijkt de plek van Cultuur met de grote ‘C’ voorgoed uitgespeeld bij de NPO.

De Cultuur met de grote ‘C’ waar we dankzij Hilversum in volle vaart op af koersen, is er één waar kijkers ‘betere mensen’ van moeten worden. ‘Diverser’ van uit hun ogen moeten gaan kijken. En meer ‘empathisch’ uit tevoorschijn moeten komen.

Binnenkort is, op wat docu’s na, alles op de NPO een talkshow, een magazine, sport of gebabbel over sport.” 

Bonus!

Sietske Bergsma over Duitse politieagenten die naar de psycholoog moeten omdat ze mogelijk te rechts zijn, Bassiehof over LPF-praktijken binnen Forum voor Democratie (en waarom de partij daar uiteindelijk geen last van zal krijgen), Sid Lukkassen over China in de nieuwe geopolitieke orde en Fidan Ekiz: “Vrouwen zoals ik worden zonder blikken of blozen weggezet in een ‘extreemrechts’ kamp.”

Door nu een abonnement te nemen op TPO+ steun je direct TPO fijne, onafhankelijke online journalistiek in Nederland. En het is echt waar: alleen met jouw hulp kunnen we de komende jaren door blijven gaan met wat we nu doen!

Houdt er rekening mee dat u cookies zult moeten accepteren en niet moet verwijderen, anders zult u steeds opnieuw moeten inloggen.

Een abonnement cadeau geven? Kijk dan hier.

Maandabo TPO+
€ 4 per maand
Dit abonnement verlengt iedere maand automatisch via een machtiging. Het bedrag is inclusief BTW.
Jaarabonnement TPO 3.0.
€ 41 per jaar
Het bedrag is inclusief BTW.
Eeuwig abo TPO+
€ 1500 voor altijd
Dit abonnement is levenslang geldig. Het bedrag is inclusief BTW.