Gratis terugblikken met TPO+ – Augustus 2019; Boerkaverbod, de zoon van Femke Halsema en Eva Jinek

07-01-2020 12:25

Ons van TPO begon eind 2018 TPO+. Daarom de komende tijd een GRATIS terugblik op wat we de afgelopen 12 maanden zoal schreven opdat ook u – de niet TPO+’er – weet wat u gemist heeft. En natuurlijk onverwijld een abonnement neemt. Want u bent natuurlijk ook wel klaar met al die hinderlijke reclamebanners en ads. Bovendien wilt u ook onbeperkt kunnen reageren en reacties lezen. En een keur aan exclusieve auteurs lezen, nietwaar? TPO+, where the elite meet to read!

Fidan Ekiz over het Boerkaverbod

Het Boerkaverbod ging per 1 augustus in. Fidan Ekiz boog zich over de kwestie:

“Is het niet interessant dat zogenaamde progressieven zich opwerpen als verdediger van een symbool van misogynie en anti-democratisch gedachtengoed? Is het niet fascinerend dat vrouwen die dwepen met feministes als Huda Shaarawi, Nawal El Saadawi en Fatima Mernissi met geen woord reppen over de strijd die deze heldinnen hebben gevoerd tegen misogynie? Kennen zij niet de obsessie met het in bedwang houden van het vrouwelijk lichaam, het beschermen van de maagdelijkheid? Zijn ze zich dan niet bewust van de islamistische haat tegen vrouwen?”

Lezen: Er is niets liberaals aan de vrije keuze om een boerka te dragen

Bassiehof en een homoseksuele PvdA’er in een boerka

Nog meer boerka’s. Het had briljante satire kunnen zijn uit de school van Koot en Bie of Jiskefet: wat lui in boerka’s in de kleuren van de Regenboogvlag tijdens de Canal Parade/Gay Pride in Amsterdam. En dat er dan ook eentje een PvdA’er zou zijn! Maar het was niet grappig bedoeld, het Amsterdamse PvdA-raadslid Hendrik Jan Biemond was bloedserieus toen hij zich in een geel shariakleed hees. Bassiehof:

“Ik las dat Biemond zelf homoseksueel is. Iets zegt mij dat de landen waar de boerka of varianten daarop gemeengoed is, het niet erg hebben op zijn seksuele voorkeur en andere maatregelen in petto hebben dan een jurk van kruin tot voet.

Al met al een onbegrijpelijke actie dus. Is het zelfhaat? Is het zelfislamisering? Is het een PvdA-raadslid dat te diep in het glaasje heeft gekeken? Of is het een klassiek voorbeeld van de Amsterdamse politieke kaste die zich beter acht dan de rest?”

Bassiehof – Een homoseksuele PvdA’er in boerka zou briljante Jiskefet-sketch zijn geweest

Erdal Balci en de zoon van Femke Halsema

Augustus was ook de maand dat de zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema werd gearresteerd. De deugbrigades vonden het maar niets dat er verslag werd gedaan over de kwestie. Oneens, schreef Erdal Balci. Want in een gezonde democratie is de zoon van burgemeester Femke Halsema gewoon nieuws.

“Want, had De Telegraaf een puber van vijftien jaar op deze wijze wel voor de wolven moeten gooien? Immers, is juist het kind niet heilig in onze nieuwe eeuw? Ook al gaat het om de zoon van de burgemeester van de hoofdstad?

Het antwoord op deze vragen is dat in democratieën alle kinderen heilig zijn, behalve die van de bewindslieden. Immers, in zijn streven om als controlemechanisme van de macht te fungeren heeft de pers zich ooit van het juk van koningen en vorsten bevrijd. Goede journalisten weten dat democratieën vallen of staan door de manier waarop ze hun werk doen. De extra hardheid jegens bewindslieden is zuurstof voor iedere gezonde democratie.

Toegegeven, het is erg spijtig dat een jongen van vijftien vanwege het ambt van zijn moeder dit moet meemaken. Maar de door de politie aangehouden zoon van Poetin is nieuws. Was het de zoon van Erdogan die met een alarmpistool een woning binnendrong, dan was het ook nieuws. Het is al helemaal nieuws als het om de zoon van de burgemeester van Amsterdam gaat. Want in tegenstelling tot Rusland en Turkije zijn we hier wel een echte democratie.”

Lezen: Het is al helemaal nieuws als het om de zoon van de burgemeester van Amsterdam gaat

Eva Jinek en de fundamentele zwakzinnigheid van de NPO

TV-recensent Hans van Willigenburg was in 2019 wel klaar met Eva Jinek.

“Toevallig weet ik dat veel verdedigers van de NPO – mensen die het dus prima vinden dat er jaarlijks honderden miljoenen belastinggeld gaan naar een type programmering, die je steeds vaker ook elders in het zenderlandschap kunt vinden – ook niks hebben met het eindeloze gelul bij Jinek over ‘wat de nieuwe strategie van RTL4 is’, ‘of het SBS van John de Mol eindelijk gaat scoren’ en ‘wie de zaterdagavond gaat winnen’, maar ze trekken hun mond niet open uit angst, via Jinek, het bastion NPO te bekladden.

Ik begrijp dat wel (maar hypocriet blijft het). Want als je NPO1 rond half twaalf aanzet en er zijn allerlei mensen aan een tafel, onder felle studiolampen, op zoek naar ‘de handtekening van Peter’ (bedoeld wordt Peter van der Vorst, de nieuwe sterke man van RTL) dan lach (of huil) je natuurlijk de ballen uit je broek wat betreft een staatsomroep die zichzelf in een orgie van nota’s en beleidsstukken presenteert als onmisbaar en een  waarborg voor de democratie terwijl het, zo blijkt op dat moment, een vrijbrief blijkt te zijn voor zwakzinnig gepraat over commerciële tv. Om nog maar te zwijgen over de gestage opmars van eindeloos gelul over sport, dat onder NPO-vlag op allerlei kanalen op je boterham wordt gesmeerd.”

Oh ironie. Een maand later werd bekend dat Jinek naar RTL overstapte.

Door nu een abonnement te nemen op TPO+ steun je direct TPO fijne, onafhankelijke online journalistiek in Nederland. En het is echt waar: alleen met jouw hulp kunnen we de komende jaren door blijven gaan met wat we nu doen!

Houdt er rekening mee dat u cookies zult moeten accepteren en niet moet verwijderen, anders zult u steeds opnieuw moeten inloggen.

Een abonnement cadeau geven? Kijk dan hier.

Maandabo TPO+
€ 4 per maand
Dit abonnement verlengt iedere maand automatisch via een machtiging. Het bedrag is inclusief BTW.
Jaarabonnement TPO 3.0.
€ 41 per jaar
Het bedrag is inclusief BTW.
Eeuwig abo TPO+
€ 1500 voor altijd
Dit abonnement is levenslang geldig. Het bedrag is inclusief BTW.