Regio

Nieuwe commandant brandweer Amsterdam ontvangt ‘kwetsende brief’ (dus geen dreigbrief)

08-01-2020 13:58

De commandant van de Amsterdamse brandweer, Tijs van Lieshout, heeft thuis een kwetsende brief gekregen waarvan de inhoud dermate “grensoverschrijdend” is dat hij ervan melding heeft gemaakt bij de politie. Dat bevestigt een woordvoerster na een bericht in Het Parool. Het woord dreigbrief, zoals de krant schrijft, wil ze niet in de mond nemen.

De politie onderzoekt de brief, die afkomstig zou zijn van het eigen brandweerpersoneel. Van Lieshout schreef over de ongewenste post op het intranet van de brandweer: “De inhoud van de anonieme brief was zo grensoverschrijdend dat hier een lelijke kop boven een krantenartikel over Brandweer Amsterdam-Amstelland bij zou passen”. Hij heeft de brief niet op intranet gezet omdat hij bang was dat die terecht zou komen bij de pers.

Volgens een goed ingevoerde bron van de krant  wordt in de brief, die eind november is verstuurd door ‘een of meerdere mensen met betrokkenheid bij de brandweer’, indirect verwezen naar de autistische zoon van Van Lieshout met de woorden: “Ben je soms ook autistisch?”

Het rommelt al jaren bij de Amsterdamse brandweer. Er zou sprake zijn van een machocultuur, racisme, pesterijen en seksisme.

ANP