Buitenland

Hoge ambtenaar Rijkswaterstaat in België veroordeeld voor financieren wietplantages

15-01-2020 20:42

Een Nederlandse ambtenaar uit het Belgische Bilzen is door de rechtbank in Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden omdat hij cannabisplantages financierde en faciliteerde in Belgisch-Limburg. Volgens een woordvoerder van het parket in Belgisch-Limburg gaat het om een ambtenaar van Rijkswaterstaat die was overgeplaatst uit Rotterdam naar een plek dichterbij zijn Belgische woonplaats.

Elf mensen die een plantage in hun woning lieten onderbrengen kregen gevangenisstraffen tot dertig maanden of een taakstraf. Allen moeten ook een boete van 8000 euro betalen. De opbrengsten uit de plantages zijn verbeurd verklaard.

De volgens persbureau BELGA hooggeplaatste ambtenaar zocht op feestjes naar mensen met geldproblemen. Hij leende ze geld als ze in ruil in hun woning een plantage lieten installeren. De plantjes en de apparatuur zouden allemaal door hem betaald worden. Ook moesten de mensen die hem geld verschuldigd waren in ‘zijn’ plantages helpen.

De politie kwam de Nederlander op het spoor nadat ze bij een huiszoeking in Bilzen in mei 2017 een plantage vonden. Uit de telefoongeschiedenis van de bewoners bleken die veel contacten met de Nederlander te hebben gehad en geld te hebben geleend. In de maanden erna vond de politie ook plantages in Meeuwen-Gruitrode en Genk waaraan de ambtenaar gelinkt kon worden. Hij werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van betrokkenheid bij een cannabisplantage in Maasmechelen.

ANP