Buitenland

Chinees coronavirus grijpt om zich heen

21-01-2020 11:57

De Chinese autoriteiten melden dat het aantal patiënten met het nieuwe coronavirus is opgelopen naar 291. Ook zijn volgens de burgemeester van Wuhan inmiddels zes mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

De meeste besmettingen (270) zijn tot dusver vastgesteld in de provincie Hubei, waar de miljoenenstad Wuhan wordt gezien als het epicentrum van de uitbraak. Ook in Peking, Shanghai en de provincie Guangdong heeft het virus de kop opgestoken, berichten staatsmedia.

Het coronavirus is inmiddels ook de grens overgestoken. Er zijn gevallen bekend in Zuid-Korea, Japan en Thailand. De Filipijnse autoriteiten onderzoeken nog of een 5-jarige jongen uit China het virus heeft. Hij arriveerde eerder deze maand met zijn moeder in Cebu City en is opgenomen in het ziekenhuis.

Het virus, dat 2019-nCoV wordt genoemd, is volgens Chinese onderzoekers overdraagbaar van mens op mens. De Chinese autoriteiten proberen verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Er wordt streng gecontroleerd in Wuhan. Mensen met symptomen als koorts mogen niet aan boord gaan van vliegtuigen of treinen.

In China staat het Chinees Nieuwjaar voor de deur. Dan reizen honderden miljoenen Chinezen het land door om familie te bezoeken. Wuhan, waar circa 11 miljoen mensen wonen, is een belangrijk knooppunt.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat het virus de komende dagen waarschijnlijk ook opduikt in andere delen van China en mogelijk ook in andere landen.

ANP