Binnenland

Passagier die aanslag op Utrechtse tram overleefde mag niet alle beelden zien

26-01-2020 21:45

Update: Nagekomen reactie van Karim Aachboun, juridisch adviseur passagier in kwestie:

“Ik kan bevestigen dat er namens mijn cliënt een kort geding zal plaatsvinden tegen vervoersbedrijf Qbuzz en het ministerie van Justitie & Veiligheid. Mijn cliënt eist beelden op van de terroristische tramaanslag, omdat hij het niet eens is met de strafeis tegen Gökmen T, waarin wordt gesteld dat Gökmen T. hem slechts met een wapen bedreigd zou hebben. Met de integrale beelden wenst mijn cliënt zijn strafeis tegen Gökmen T. te verzwaren van bedreiging naar poging tot moord. Ook overweegt mijn cliënt in dit verband een zogenoemde artikel 12 Sv procedure te starten bij het gerechtshof.”

Een passagier die vorig jaar maart in Utrecht de aanslag in een tram overleefde, stapt naar de rechter omdat hij de volledige beelden van de schietpartij wil hebben die op camera’s in de tram zijn vastgelegd. Vervoersmaatschappij Qbuzz en het Openbaar Ministerie willen die volgens hem niet overhandigen. Dinsdag dient voor de rechtbank in Den Haag een spoed-kort geding om de beelden alsnog los te krijgen, zo heeft een woordvoerster van de rechtbank zondag bevestigd.

Bart Collard – Wat we kunnen leren van de woorden van Gökmen Tanis over zijn aanslag in Utrecht

De eiser wil alle beelden hebben, omdat hij daarop kan zien wat de dader precies heeft gedaan bij hem. Hij stelt dat verdachte Gökmen Tanis in de tram zijn wapen op hem heeft gericht waarna hij een aantal keren de trekker overhaalde. Maar er kwamen geen kogels uit, mogelijk omdat het wapen haperde of omdat de kogels op waren. Ook nadat Tanis zijn wapen heen en weer had geschud en opnieuw de trekker had overgehaald, gebeurde er niets. Daarna is de dader weggerend. De eiser heeft wel enkele beelden gezien, maar dat was een selectie, en daarop waren volgens hem de gebeurtenissen niet uitgebreid genoeg te zien.

De passagier wil dat het OM de verdachte vervolgt voor poging tot moord dan wel doodslag op hem als persoon. Maar het OM heeft volgens hem een bredere juridische omschrijving op de aanklacht gezet, waarbij hij en nog enkele andere passagiers die er levend vanaf kwamen, bij elkaar zijn gevoegd. De eiser wil met de beelden aantonen dat Tanis het echt op hem had gemunt, zodat hij daarmee zijn vordering tegen de verdachte kan onderbouwen.

Er is haast met het geding, omdat het OM uiterlijk op 3 februari de vorderingen van de benadeelde partijen binnen wil hebben.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland tussen 2 en 6 maart. Bij de aanslag vielen vier doden en meerdere gewonden.

ANP