Achtergrond

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meerderheid vindt verschil tussen mensen met vast contract en flexwerkers te groot

26-01-2020 09:45

De peiling van vandaag laat geen verschuivingen zien.

Vrijdag is onderzoek gedaan naar de reactie op de voorstellen van Commissie Borstlap en naar aanleiding van het D66 Manifest over regulering van de Drugsmarkt.

63 procent van de Nederlanders vindt het verschil tussen mensen met vast contract en flexwerkers te groot. Bij de linkse partijen ligt dat percentage rond de 75 procent en bij VVD en FVD rond de 50 procent.

Op 9 voorstellen hebben we de reacties van de kiezers gemeten en per partij gepresenteerd. Ook laten we zien hoe de flexwerkers over die voorstellen denken.

Het meest is men voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden. Het minst voor het afbouwen van belastingvoordelen voor zelfstandigen en dat bij economische tegenwind de werkgever het recht krijgt om werknemers minder te laten werken.

Bij het onderzoek naar aanleiding van het D66 Manifest over regulering van de Drugsmarkt hebben we allereerst vastgesteld hoe het softdrugs gebruik is onder de ondervraagden en dat afgezet naar leeftijd en naar de politieke voorkeur. 42 procent van de ondervraagden tussen 18 en 30 jaar geeft aan wel eens softdrugs gebruikt te hebben.

De belangrijkste bevinding van dit onderzoek is dat er een exacte tweedeling is in de samenleving over de aanpak van de Drugsmarkt. De helft wil delen ervan legaliseren en de andere helft wil strenger optreden tegen de drugshandel en -gebruik.

Kiezers van D66 en Partij voor de Dieren zijn het meest voor het legaliseren. Kiezers van CDA, PVV en 50PLUS het meest voor strenger aanpakken.

Onder de VVD-kiezers is de verhouding 50-50.

Bron: Maurice de Hond